Domov » Lepota & zdravje » Kako pogosto bi morala narediti piling?

Kako pogosto bi morala narediti piling?

Lepota & zdravjeNega
Kako pogosto bi morala narediti piling?
📷 Profimedia

Večina nas v zimskem času dela eno lepotno napako: s pilingi želimo kožo osvoboditi suhih, luskastih predelov. Zdi se neškodljivo in precej logično, vendar pa se ti lahko prepogosto pilingiranje z zelo grobim pilingom kaj hitro maščuje. Tvoja koža postane razdražena, suhi in luskasti predeli pa se znova in znova pojavljajo in ponavadi v še hujši obliki. Za razliko od agresivnih pa ti lahko nežni pilingi prav tako odstranijo suhe luske, zimska pusta koža pa znova dobi sijaj.

Manj je več

Absolutno najvišja številka, kolikokrat lahko na teden izvajaš piling, je trikrat. Prekomerno izvajanje pilinga lahko v koži ustvari drobne razpoke, zaradi katerih koža postane hitreje dehidrirana in vneta. Misliš, da rešuješ problem, vendar pa dejansko še slabšaš stanje.

Mastna koža prenese več

Za čiščenje lahko vsak dan uporabiš čistilo, ki vsebuje salicilno kislino. Salicilna kislina je odlična za odstranjevanje umazanij in maščob iz por, saj pri tem ne iritira kože kot klasični pilingi z zrnci.

Sladkor je super

Če je tvoja koža suha samo na nekaterih predelih, recimo okoli ust in na bradi, bo piling s sladkorjem (najbolj nežen je kokosov sladkor) tvoja najboljša izbira. Zrnca so blaga in nežno odstranijo odmrle kožne celice brez draženja, zaradi česar je sladkorni piling odličen za predele, kjer je koža tanjša.

Če se tvoja koža lušči, poskusi čistilno ščetko

Zelo priporočljiva je uporaba električne čistilne ščetke ali pa domače naprave za mikrodermoabrazijo, kot je PMD Personal Microderm, ki deluje na sistemu majhnih vrtljivih diskov iz kristalov aluminijevega oksida, ki odstranijo odmrle kožne celice.

Kisline so najboljše proti staranju

Luščilec ali piling z alfa hidroksi kislinami lahko odstrani odmrle kožne celice in pomaga spodbuditi proizvodnjo kolagena ter s tem omiliti drobne gubice. Med sestavinami išči glikolno, mlečno, citronsko, jabolčno in vinsko kislino. Vendar pa pazi, kajti tudi v zimskem času je koža, na kateri uporabljaš kisline, občutljiva na sončno svetlobo, tako da je nanos kreme z zaščitim faktorjem nujen čisto vsak dan, še zlasti pa če se odpravljaš na smučanje ali v gore. Če si uporabnica retinola, pa ostalih kislin nikakor ne potrebuješ, saj bi lahko z njimi preveč obremenila in razdražila svojo kožo.