Drugačnost je edinstvenost: Se znamo spoprijemati z drugačnostjo?

Vsak človek je drugačen, zato smo vsi unikatni. Velikokrat težko sprejemamo drugačnost drugih ljudi. Kako razmišljajo, kaj govorijo, kaj delajo? Kako jih sprejemamo? Ali znamo z njimi komunicirati? Kaj lahko kot družba sprejmemo, da bo tistim, ki so drugačni, lažje? Na posvetu Drugačnost je edinstvenost, ki je potekal pod okriljem predsednice Republike Slovenije, je bila skupina strokovnjakov, ki se ukvarjajo z otroki in odraslimi s posebnimi potrebami.

Izpostavili so, da se moramo kot družba naučiti odzivati na ranljivo skupino ljudi in se z njo naučiti živeti. Režiser filma Šepet metulja Alen Pavšar je uvodoma izpostavil, da so ustvarili lik Frenka v filmu zato, da so lahko pokazali, kako nekateri ljudje ne znajo sprejemati drugačnosti. »Ali  Ogrizek pa je v filmu simbolika metulja, ki nastane iz gosenice.« Direktor podjetja MIK Celje Franci Pliberšek pravi, da največ šteje to, kako drugačni ljudje znajo pokazati, da lahko uspejo. »Prav vsak lahko naredi en korak za lepši jutri, kot so ga naredili ustvarjalci filma. Pravim, da se bo drugi del filma zgodil.« Terapevtka Sabina Zavšek Korošec ima veliko izkušenj z drugačnostjo. »Zgodbe posameznikov so različne. Vsak otrok s posebnimi potrebami bi moral imeti nekoga, ki bi verjel vanje. Želim si, da bi na prvo mesto postavili odnose, zadovoljstvo in dobro počutje otrok ter učiteljev. Veliko je žalostnih zgodb avtistov, kar se vleče v njihovo odraslo dobo. Mi se moramo naučiti, kako učiti otroke. Zelo je pomembno, da so starši ozaveščeni in naučijo svojega otroka, kaj je njegova naloga.« Direktor Šolskega centra Celje Mojmir Klovar izpostavlja, da imamo veliko takih ljudi, kot je Frenk v filmu. »Kot ravnatelj sem lahko vplival, da je manj takšnih, kot je Frenk, in več takšnih, kot je Zarja.« Glavni igralec filma Šepet metulja Ali Ogrizek je avtist in je na platnu živel svojo zgodbo. »Enim je vseeno, drugi to podpirajo, tretji pa se iz tega zafrkavajo. Doživljam svet nekoliko drugače, do tretjega letnika srednje šole pa nisem imel nobenega pravega prijatelja. Zelo si želim, da bi svet bil lepši.« Direktor Centra RS za poklicno izobraževanje Aleksandar Sladojević je ocenil, da je drugačnost dodana vrednost za družbo. »Vključevanje takšnih oseb na trg dela je problematično. Soočamo se z bojaznimi pri delodajalcih, ki nimajo znanja, kako ravnati s takšnimi osebami,« je obrazložil. Predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar je izpostavila, da je glavni igralec Ogrizek svetu pokazal, kako smo pomembni vsi pri gradnji v naši družbi. »Tisti, ki to znamo prepoznati, delamo družbo srečnejšo in boljšo. Več takšnih kot nas bo, lepši bo svet.« Po njenem mnenju zgodbe avtistov kažejo, da moramo znati sprejemati druge, saj so marsikdaj v nekaterih segmentih boljši in dodajajo kanček v mozaik. »Želim si, da si film ogleda čim več mladih, saj ima globoko sporočilo in vsebino. S tem filmom ste naredili en velik projekt, na katerega sem ponosna.«

Direktor MIK Celje Franci Pliberšek in predsednica RS dr. Nataša Pirc Musar - Modna.si
Direktor MIK Celje Franci Pliberšek in predsednica RS dr. Nataša Pirc Musar (Foto Rok Želj)

Direktor Zavoda vozim David Razboršek se sooča z invalidnostjo. »Hvala, ker ste s filmom uspeli doseči desetletja ozaveščanja. Kot družba bomo razviti takrat, ko bomo znali sprejemati drugačnost.« Duhovnik, pisatelj in publicist dr. Karel Gržan je disleksik, kar je njegova izjemna prednost. »Zelo velik poklon profesorjem, ki so mi pomagali, saj sem kasneje doktoriral iz slovenistike.« Izpostavlja še, da posebni ljudje že z mislimi oblikujejo drugačnost, vsak pa je nadarjen na svojem področju. »Če ni pamet povezana s srčnostjo, je lahko smrtno nevarna. Ko bomo vrednotili človečnost, bo svet postal bolj igriv in človeški.« Dogodek je povezovala ravnateljica OŠ Lava Marijana Kolenko.

Na okrogli mizi so sodelovali strokovnjaki, ki se ukvarjajo z osebami s posebnimi potrebami - Modna.si
Na okrogli mizi so sodelovali strokovnjaki, ki se ukvarjajo z osebami s posebnimi potrebami (Foto: Rok Želj)

V sklopu dogodka so predvajali tudi posebno projekcijo najbolj gledanega slovenskega filma v 2023. Bilo je prvič, da si je katerikoli izmed predsednikov ali predsednice RS ogledal film v okviru protokola. Šepet metulja podira vse rekorde gledanosti, saj si ga je samo v treh mesecih ogledalo že več kot 67 tisoč gledalcev. S tem je dosegel izjemen uspeh in osvojil že drugo zlato rolo. Nominiran je za najboljši mladinski film na festivalu Reels International Film Festival 2024 v Indiji. Če si najstniške romantične drame o sanjah, premagovanju ovir in vztrajanju še niste ogledali ali bi si jo želeli ogledati ponovno, vabljeni v kino. V vseh Cineplexx kinih v četrtek, 8. februarja, na Prešernov dan, pripravljajo posebno projekcijo, ko bo Šepet metulja na ogled po akcijski ceni 5 evrov. Izšla je tudi istoimenska knjiga avtorice Mateje Zorko Pavšar, ki je nastala po scenariju filma in navdihu managerja Francija Pliberška. Knjiga in film spodbujata mlade ter jih učita, da znamo sprejemati drugačnost.