Dvojčici, ločeni in prodani ob rojstvu, združeni po 19-ih letih zahvaljujoč TikToku

Dvojčici sta nato skupaj izsledili tudi njuno rojstno mamo, ki je razkrila, kako naj bi dvojčici brez njenega dovoljenja prodali drugim staršem.

Najstnica v državi Georgia je mislila, da ne vidi prav, potem ko ji je prijateljica poslala videoposnetek punce na TikToku, ki je izgledala tako kot ona. Kasneje je ugotovila, da je ta druga deklica v resnici njena ob rojstvu izgubljena sestra dvojčica, za katero ni vedela, da sploh obstaja.

Divja saga je bila izpostavljena v posebni oddaji BBC World Service Betrayal at Birth: Georgia’s Stolen Children, ki je dokumentirala davno do nedavno zgodovino države, ko so materam povedali, da so njihovi novorojenčki mrtvi, samo da bi žive otroke prodali na črni trg.

Enojajčni dvojčici Amy Khvitia in Ano Sartania sta bili dve izmed takšnih otrok, ločeni ob rojstvu leta 2002 in prodani različnim družinam, ki so večino svojega življenja živele le 320 km narazen.

Medtem ko je Amy prvič izvedela za Ano, ko je pri svojih 12-ih letih videla plesalko, ki je izgledala natanko tako kot ona, nastopati v oddaji Germany’s Got Talent, je njena družina podobnost takrat zavrnila. Nato je 7 let kasneje prijateljica Ano poslala videoposnetek, ki ga je Amy delila na TikToku. Ano je nato odšla v službo in poskušala izslediti svojo dvojnico. Ko je na WhatsAppu našla nekoga, ki je poznal Amy, sta se povezali prek Facebooka.

Sprva nista bili prepričani, kako – ali sploh – sta v sorodu, saj sta bila njuna rojstna datuma na rojstnem listu nekaj tednov narazen. “Vsakič, ko sem izvedela nekaj novega o Ano, so stvari postale bolj nenavadne,” je Amy povedala za BBC in opozorila, da nista imeli le istega obraza, pričeske in podobnih interesov, ampak so obema diagnosticirali tudi displazijo.

“Lahko rečem, da sem se že prvi dan, ko sva se začeli pogovarjati, počutila, kot da jo poznam že 90 let, poznala sem jo celo življenje,” je Ano povedala za The Sun v drugem intervjuju. “Ni bilo občutka, kot da bi srečala tujca.”

Ko sta se osebno srečali, sta se odločili soočiti svoji družini in izvedeli “noro zgodbo” za njuno povezavo.

Obe njuni materi nista mogli imeti svojih otrok in so jima v lokalni porodnišnici povedali o “nezaželenih” dojenčkih, zdravnikom pa so plačali, da so jih lahko odpeljali domov. Nobeden ni vedel, da imata njuni hčeri sestro.

Nato sta se pridružili skupini na Facebooku, namenjeni ponovni združitvi dojenčkov iz Gruzije z njihovimi biološkimi materami, ki jo je leta 2021 ustanovila novinarka Tamuna Museridze, potem ko je izvedela, da je tudi ona posvojena. Na strani so ju povezali z drugo mlado žensko – za katero so kasneje izvedeli, da je njuna starejša sestra – katere mati je mislila, da je izgubila dvojčici v isti porodnišnici, v kateri sta se rodili leta 2002.

Kamere BBC-ja so snemale, ko sta se sestri srečali s svojo biološko mamo Azo v hotelu v Nemčiji. Ko so se ponovno združile, so jima povedali, da je Aza po porodu padla v komo in se zbudila ob novici, da sta dvojčici umrli. To je bila seveda laž.

Izvedeli sta tudi, da imata še tri starejše sestre, vključno z 22-letno Anno, s katero sta se povezali na Facebooku, ter 24-letno Niko in 25-letno Lano.

Vse to zaradi posnetka na TikToku, na katerem si Amy prebada obrv!