Domov » Prehrana & Recepti » Frutarianska dieta: Zakaj sadna dieta nikakor ni priporočljiva

Frutarianska dieta: Zakaj sadna dieta nikakor ni priporočljiva

Prehrana & ReceptiZdravje
Frutarianska dieta: Zakaj sadna dieta nikakor ni priporočljiva
📷 Janni Olsson Delér

Pravijo, da eno jabolko na dan odžene zdravnika stran. Ampak kaj pa, če na dan poješ ogromno jabolk? To je v bistvu ideja frutarianske diete, ki je vrsta presnega veganstva.

Kaj točno je frutarianska dieta? Tako kot že samo ime pove je frutarianska dieta skoraj v celoti sestavljena iz surovega sadja. Zagovorniki takšnega načina prehranjevanja poudarjajo uživanje visokih količin antioksidantov, vitamina C in beta-karotena, poleg tega pa so raziskave tudi pokazale, da lahko nekatere vrste sadja izboljšajo tvoje razpoloženje in spomin ter zmanjšajo raven stresa.

Kaj vse lahko uživamo na frutarianski dieti? Samo sadje? Ne, ampak v večini. Prehranjevalni načrt mnogih frutarijancev vključuje na dan 75% sadja, preostalih 25% pa so semena in oreščki. (Mimogrede, med sadje spadajo tudi avokado, paradižnik, oranžne buče, bučke, kumare, skratka vse, kar ima v sebi semena.) Hrano lahko uživaš le takrat, ko si lačna, vendar pa moraš takrat pojesti čim več kot lahko in se najesti do sitega. Nekateri frutarijanci se držijo tudi mono-obrokov, kar pomeni, da med enim obrokom uživajo le eno vrsto sadja (ja, 12 pomaranč naenkrat je za njih nekaj povsem normalnega).

View this post on Instagram

A post shared by White Gloved Vegan ? (@whiteglovedvegan) on

Izgleda zelo omejevalna dieta. Je sploh zdrava? Odvisno od tega, koga to vprašaš. Glede na to, da postaja takšen način prehranjevanja vedno bolj priljubljen (na Instagramu najdeš že več kot 700.000 fotografij, ki so označene s #fruitarian), pa mnogi strokovnjaki za zdravje opozarjajo, da je način prehranjevanja, ki je skoraj v celoti sestavljen iz surovega sadja, nevzdržno. Sadje, čeprav je zdravo v omejenih količinah, ne vsebuje popolnih beljakovin, zaradi česar telo na dolgi rok izgubi sposobnost za rast in ohranjanje mišične mase. Čeprav je za ženske priporočeno, da na dan zaužijejo skodelico in pol do dve skodelici sadja na dan, pa s tem ne pokrijemo vseh potreb po vitaminih in hranilih – še zlasti beljakovin in maščob – ki jih tvoje telo potrebuje za uspešen razvoj. Poleg tega pa je takšen način prehranjevanja tudi zelo restriktiven in se ga je posledično težko držati dolgoročno.