Domov » Moda & stil » Genijalni triki, ki bodo ohranili tvojo zimsko garderobo brezhibno

Genijalni triki, ki bodo ohranili tvojo zimsko garderobo brezhibno

Moda & stil
Genijalni triki, ki bodo ohranili tvojo zimsko garderobo brezhibno
📷 Profimedia

Nič več madežev na škornjih, statike in srbečih puloverjev.

Hladno vreme pomeni, da moraš nositi več oblačil, kar lahko hkrati pomeni tudi več težav z oblačili. Toda visoki škornji čez koleno, topli puloverji in bunde so lahko vse prej kot nadležni. Sledijo koristni nasveti, zaradi katerih boš ti (in tvoja garderoba) lažje preživela zimske mesece.

1. Prepreči nadaljnje trenanje nogavic ali najlonk tako, da jih posprejaš z lakom za lase. Sprej bo začasno obdržal vlakna na mestu.
Lak za lase posprejaj po natrenanih najlonkah.

2. Podaljšaj življenje svojim najlonkam in jih pred prvim nošenjem zamrzni. Popolnoma nove najlonke zmoči pod tekočo vodo, jih nežno ožemi, položi v plastično vrečko in zamrzni čez noč. Naslednji dan jih vzemi iz zamrzovalnika in pusti, da se odtajajo, nato pa jih obleci kot običajno. Nizka temperatura v zamrzovalniku okrepi vlakna v najlonkah.

3. Se tvoj novi volneni pulover mucka? Tkanino nežno zdrgni s plovcem, saj bo njegova tekstura ujela mucke na puloverju. Vendar bodi resnično nežna in nikar ne drgni grobo po puloverju. Lahkotni potegi po površini delajo čudeže.
S plovcem odstrani mucke na puloverju.

4. Gobico za nanašanje tekoče podlage uporabi kot odstranjevalec dlak od krznenega plašča ali domačih živali. Gobico povaljaj po tkanini in opazuj čarovnijo!

5. Naredi srbeč pulover udoben in mehek z malo balzama za lase in belega kisa. Pulover za 15 minut namoči v mrzlo vodo, ki ji primešaj nekaj žlic belega kisa. Po pretečenem času pulover nežno ožemi in vanj vmasiraj še balzam za lase ter pusti, da se vpija približno pol ure. Dobro speri ves balzam iz tkanine, nato pa pulover položi na ravno površino ter pusti, da se na zraku posuši. Pulover bi te moral zdaj bistveno manj srbeti.

6. Prepreči, da bi se puloverji muckali in jih zamrzni čez noč. Če imaš pulover iz kašmirja ali volne, ki se nikakor noče nehati muckati, ga preprosto pred vsakim nošenjem zamrzni.
Zamrzni pulover, ki se mucka.

7. Da bi preprečila nadležna špičasta ramena na puloverjih in majicah, ki nastanejo zaradi obešalnikov, jih na obešalnike raje obesi tako, da jih prepogneš. Ta način obešanja tudi preprečuje, da bi se puloverji raztegnili.
Neklasično obešanje puloverja.

8. Varnostno sponko zapni na notranjo stran oblačil, saj boš s tem zmanjšala statičnost. Če se tvoja lahkotna oblekica ves čas prijema ob najlonke, zapni sponko na notranjo stran obleke in statika bo čudežno izginila.

9. Nikar ne prepogibaj usnjenih oblačil, saj lahko nastanejo dolgotrajne gube. Usnjene hlače raje obesi na obešalnik, med hlače in sponke na obešaniku pa vstavi vizitke, ki bodo preprečile odtis obešalnika na hlačah.

10. Poživi semiš z nežnimi potegi zobne ščetke. Semiš bo izgledal skoraj kot nov.
Semiš poživi z zobno ščetko.

11. Za odstranjevanje umazanije s semiš čevljev odtrgaj košček skorje na starem kruhu in ga vtri v madeže. Kruh se bo verjetno malo drobil, vendar pa bo tudi umazanija odstranjena v nekaj sekundah.
Skorjo kruha vtri v madež na semišu.

12. Nikoli ne postavi usnjenih čevljev na grelno površino, da bi se le-ti hitreje posušili, saj lahko s tem povzročiš, da se usnje izsuši in začne pokati. Raje jih napolni s časopisnim papirjem in postavi v prostor, kjer je dobra cirkulacija zraka. Ekstremne temperature in neposredna sončna svetloba lahko negativno vplivata na kakovost tvojih usnjenih čevljev. Če so tvoji čevlji mokri od snega ali dežja jih napolni s časopisnim papirjem, saj boš tako preprečila, da bi spremenili obliko, nato pa jih postavi v prostor, kjer je dobro prezračevanje in kjer so odmaknjeni od grelnih površin in direktne sončne svetlobe.

13. Če so na tvojih usnjenih čevljih madeži soli, jih ob koncu dneva obriši s krpico, ki si jo namočila v mešanico vode in kisa.

14. Če tvoji čevlji že malo zaudarjajo (čigavi pa ne?), odstrani vonj z uporabo sode bikarbone, čajnih vrečk ali belega kisa. Stresi malo sode bikarbone v notranjost čevljev ali pa notri položi dve novi čajni vrečki, da vpijejo znoj in nevtralizirajo vonj. Lahko pa v notranjost posprejaš tudi malo belega kisa, ki se prav tako bori proti neprijetnemu vonju.
Odstrani vonj in znoj z belim kisom, sodo bikarbono ali čajnimi vrečkami.

15. Preden oblačila oblečeš jih segrej s sušilcem za lase. Že malo toplega zraka je dovolj, da ledeno mrzle kavbojke, ki jih zaradi tega najraje sploh ne bi oblekla, spremeniš v toplo in prijetno oblačilo.

Te zanima, kako lahko preprosto odstraniš madež maskare z oblačil?