GLAMI: Modno e-poslovanje je zraslo za 18 odstotkov!

Modni iskalnik GLAMI  je na slovenskem trgu prisoten že nekaj let, zato smo tokrat spregovorili z Magdaleno Vasev, Regijsko menedžerko za Slovenijo in Hrvaško pri GLAMI, ki nam je zaupala, da ima GLAMI v svojem katalogu prek 3000 blagovnih znamk in je na zastavljene cilje ponosen.

Kako ste zadovoljni z dosedanjimi rezultati GLAMI-ja, ste izpolnili zastavljene cilje?

GLAMI: Modno e-poslovanje je zraslo za 18 odstotkov!
Magdalena Vasev

Z dosedanjim razvojem na slovenskem trgu smo kar zadovoljni. Trenutno imamo v našem katalogu več kot 570.000 izdelkov skoraj 3000-ih blagovnih znamk. Prizadevamo si za razvoj in rast, saj raste tudi modno spletno poslovanje v Sloveniji. Dobra novica je, da je slovensko e-poslovanje v zadnjih nekaj letih izkazalo precejšnjo rast, ki jo je večinoma sprožila modna vertikala.

Lahko izpostavite nekaj pozitivnih primerov vaše prisotnosti na slovenskem trgu, ki jih na drugih trgih morda niste srečali?
Pozitivnega primera dejansko ni mogoče izpostaviti, a menimo, da je to zelo dobro. Zakaj? Čeprav ima vsaka država svoje posebnosti, ki se jim prilagajamo z različnimi strategijami, nam kljub vsemu uspeva nadzirati rast, število naročil in bruto vrednost prodaje. Z velikim veseljem lahko povemo, da je tako tudi na Balkanu, kjer je spletna prodaja še v razvoju. In sem spada tudi Slovenija.

V obdobju pandemije je spletno poslovanje doživelo velik razcvet. Ste v Sloveniji opazili večje zanimanje kupcev za iskalnik?
Vsekakor! Motivacija modnih trgovin, da digitalizirajo svojo ponudbo in izboljšajo spletno nakupovalno izkušnjo, je od pandemije res presegla pričakovanja. Da bi ustrezno odgovorili na rast povpraševanja, smo kot modni iskalnik številka ena v tem času veliko naredili za izboljšanje uporabniške izkušnje. Številke kažejo, da vedno več kupcev uporablja GLAMI kot izhodišče za svoj naslednji modni nakup. Ta trend se nadaljuje tudi po letu 2020 – število naročil preko našega kataloga se je v letu 2021 v primerjavi z letom prej povečalo za 45 odstotkov.

Kakšne pa so bile glede tega razmere na drugih trgih, kjer je prisoten GLAMI?
Vsaka država ima svoje posebnosti in mi smo glede teh zelo prilagodljivi, tako za potrebe spletnih prodajaln, kot tudi za potrebe kupcev. Trenutno delujemo v 17 različnih državah in veseli nas veliko zanimanje, ki se kaže v priložnostih za razvoj novih sodelovanj pa tudi v priložnostih za privabljanje novih strank prek različnih kanalov. V zadnjih nekaj letih smo opazili, da veliko tradicionalnih trgovin išče nove prodajne strategije. Tudi pri GLAMI-ju uporabljamo različne kanale za promocijo izdelkov naših partnerjev in tako se uspemo približati dobršnemu delu novih uporabnikov.

V letnem poročilu ste objavili pregled slovenskega modnega trga v preteklem letu. Kaj bi izpostavili kot pozitivne vidike razvoja modnega e-poslovanja pri nas?
Eden najbolj pozitivnih vidikov našega letnega poročila je, da modno e-poslovanje še naprej raste tudi po najbolj zahtevnem letu 2020 – za skoraj 18 odstotkov! Ljudje v Sloveniji vse bolj zaupajo spletnemu nakupovanju, kar dokazuje dejstvo, da imajo spletni nakupi 12,9-odstotni delež v celotni vrednosti modnega sektorja. Naše poročilo navaja tudi druga dragocena spoznanja iz preteklega leta, kot so najuspešnejši meseci v letu, najmočnejše kategorije (in tiste, ki jim ni šlo tako dobro) ter ostale izzive, ki bi lahko našo industrijo čakali v letu 2022. Letno poročilo lahko brezplačno prenesete na tej povezavi.

Kakšne so razmere v Sloveniji glede na druge države, ko gre za razvoj modnega spletnega poslovanja?
Na trg vstopa veliko mednarodnih ponudnikov in pričakovati je, da se bo ta trend nadaljeval. To vpliva na razvoj vertikale modne spletne prodaje, kar pritiska na lokalne ponudnike, da iščejo in širijo svoj nabor digitalnih promocijskih kanalov. Gre za dober izziv lokalnim spletnim trgovinam, da razvijajo svoje digitalne kanale in širijo svojo prisotnost na spletu.

V zadnjem času je veliko govora o inflaciji. Kakšen bo njen vpliv na modno e-poslovanje?
V letu 2021 se je vrednost naročil v modnem elektronskem poslovanju v Sloveniji v povprečju znižala za 11,3 odstotka v primerjavi z letom prej, predvsem zaradi zaprtja družbe v letu 2020. Situacija se je v zadnjem četrtletju lanskega leta obrnila, ko se je povprečna vrednost naročil (AOV) zvišala za 0,2 odstoka v primerjavi s prejšnjim letom. Inflacija pri oblačilih in obutvi je začela rasti novembra 2021 in se je novembra ter decembra zaustavila nad petimi odstotki. Nekatere raziskave kažejo, da lahko cene oblačil v spletnih trgovinah medletno narastejo do 15 odstotkov. Vsekakor lahko v letošnjem letu pričakujemo rast inflacije, saj večina prodajalcev dviguje cene. Vendar pa se cene v posameznih kategorijah razlikujejo. Več podrobnosti o nekaterih zanimivih spremembah cen po posameznih kategorijah smo predstavili v našem poročilu.

Morda še kakšna beseda o modnem iskalniku GLAMI. Kako lahko z vašim iskalnikom najdemo želene izdelke?
Lažje kot kdajkoli prej. Če iščete kaj bolj splošnega, denimo “obleko” ali zelo specifičen model superg, lahko namesto brskanja po desetinah različnih spletnih strani uporabite naš katalog izdelkov. Ko vnesete ključno besedo v iskalnik, se prikaže seznam vseh ujemajočih se artiklov v našem katalogu. Od tu naprej lahko svoje iskanje filtrirate po vrsti, barvi, slogu ali številnih drugih bolj specifičnih filtrih.

Ko najdete želeni izdelek, si lahko ogledate več podrobnosti o njem in celo vidite njegovo trenutno ceno ter razpoložljivost v velikosti, ki jo potrebujete! Nato morate le še klikniti ikono »Pojdi na« in preusmerjeni boste na spletno stran izdelka v trgovini, da ga lahko kupite.

GLAMI: Modno e-poslovanje je zraslo za 18 odstotkov!
GLAMI

Na kakšen način izboljšujete svoja iskalna orodja in kaj to na koncu pomeni za uporabnike?
Nenehno delamo na izboljšanju našega kataloga s poglobljeno kategorizacijo in personalizacijo. Naša umetna inteligenca se z vsakim novim uporabnikom nauči več, predlaga izdelke na podlagi prejšnjih iskanj ter dodaja izdelke na seznam želja in preferenc posameznega uporabnika.

Prav tako naše partnerje spodbujamo, da nam zagotovijo podrobnosti in vire izdelkov. Svetujemo jim, da dodajo čim več informacij o izdelku – velikost, barve, materiali, več fotografij, dobrih opisov itd. Tovrstni podatki imajo velik vpliv na stopnjo konverzije, saj želimo našim končnim uporabnikom zagotoviti vse informacije o izdelku, ki jih potrebujejo, še preden so preusmerjeni na spletno stran trgovine.

Nam lahko na koncu zaupate svoje načrte za nadaljnji razvoj modnega iskalnika GLAMI?
Delamo na razširitvi portfelja izdelkov z dodajanjem več ponudnikov v našo partnersko mrežo. Čeprav je količina pomembna, pa skrbimo tudi za kakovost našega kataloga, kar pomeni, da bomo še popestrili in ponudili več izdelkov iz lokalnih spletnih prodajaln v Sloveniji. To je zelo pomembno, saj želimo zagotoviti, da bo vsak uporabnik našel tisto, kar išče, in da bo celo odkril nekaj novega.

Kot omenjeno, se osredotočamo tudi na personalizacijo. Naš sistem za priporočila se nenehno izboljšuje in opažamo, kako ustreznejša priporočila pozitivno vplivajo na stopnjo konverzije.

Posledično pa lahko pričakujete široko paleto izdelkov, dobro kategoriziran vir izdelkov ter relevantne, točne in redno posodobljene informacije.