fbpx

Globine vidnega v Generali galeriji

V Generali galeriji so odprli razstavo olj na platnu z naslovom Globine vidnega izjemne akademske slikarke Apolonije Simon. Odprtje razstave, kjer se je zbralo rekordno število obiskovalcev, je popestril nastop dramskega igralca Matica Lukšiča.

Kljub nekaterim apokaliptičnim podobam narave na njenih slikah Apolonija Simon pojasnjuje, da pri njenem ustvarjanju ne gre za pesimizem, temveč za opozorila pred človeškim ogrožanjem narave oziroma njeno ohranjanje za prihodnje rodove. »Čarobni učinek barv in svetlobe na slikah Apolonije Simon nas vodi v globine, v svetove tišine in razmisleka, svet, ki se skriva pod površjem vidnega,« je povedala kustosinja galerije Petra Bizilj Silva o aktualni razstavi v Generali galeriji.

Generali galerija sicer redno gosti razstave uveljavljenih sodobnih vizualnih umetnikov in podpira mlade ustvarjalce. Član uprave Generalija Matija Šenk je na odprtju razstave predstavil prizadevanja zavarovalnice Generali na področju trajnosti in doprinosa na področju družbene odgovornosti. Poudaril je, da k slednji pomembno prispeva podpora umetnosti in slovenskim slikarjem v Generali galeriji, ki prav letos praznuje že 10. obletnico delovanja. Kot je Matija Šenk še dejal ob predstavitvi slikarkinega ustvarjanja, »je impozantna razstava slik z naslovom Globine vidnega lahko tudi priložnost, da se vsak zase zamisli in morda tudi zasanja skozi slike z razstave.«

Apolonija Simon (Brežice, 1967) je leta 1990 diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri profesorjih Jožetu Muhoviču in Andreju Jemcu. Pri slednjem je leta 1995 zaključila specializirani študij slikarstva in bila med letoma 1994 in 1997 pri njem tudi asistentka za risanje in slikanje. Že vrsto let poučuje risanje in slikanje na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo. Imela je številne samostojne, skupinske in mednarodne razstave doma in po svetu. Za ustvarjanje je prejela različna priznanja in vrsto nagrad, med drugim študentsko Prešernovo nagrado leta 1998 in še vrsto domačih in tujih nagrad.

Razstava bo v Generali galeriji na Dunajski 63 v Ljubljani na ogled vse do 1. septembra 2023. Za obiskovalce je galerija odprta med delovniki od 8. do 18. ure. Vse razstave so na ogled tudi v virtualni galeriji.