Halloween: Izrezovanje buče z modeli za piškote

Noč čarovnic oz. Halloween se že skriva za vogalom. In kaj je najbolj prijetno in zabavno opravilo v tem času? Seveda, izrezovanje buče! Ne glede na to, ali je pri vas doma ta običaj že tradicija ali pa se boš izrezovanja buče letos lotila prvič, je način, ki ti ga predstavljamo danes, najbolj preprost in najbolj varen od vseh! Zato pobriši prah z modelčkov za piškote in se loti dela. Seveda pa moraš najprej iz buče odstraniti vsa semena in nekaj mesa.

Postopek čiščenja buče:

  1. Najprej si izberi bučo primerne velikosti in oblike. Najboljše so okrogle z bolj ploskim dnom, na katerem lahko samostojno stojijo.
  2. Nato bučo očisti z vlažno krpo in jo tudi osuši.
  3. Za pokrov: Nariši krog, ki ga boš kasneje z nožem izrezala. Pomembno pa je tudi, da na zadnji strani, kjer ne boš izrezovala oblik, na pokrovu narediš V-izrez, ki je orientacija, kako moraš postaviti pokrov na bučo, da se bo popolno prilegal.
    Za dno: Zariši krog tudi na spodnji strani buče, če želiš bučo postaviti nad svečo. Zarisati moraš dovolj velik krog, da boš lahko brez težav očistila notranjost buče.
  4. Zdaj je čas, da z ostrim nožem previdno zarežeš po črti pokrova in dna. Pokrov boš najlažje izrezovala tako, da nož postaviš diagonalno, tako da je konica usmerjena proti sredini buče, saj ima tako nož malo opore. Ko pa izrezuješ dno pa naj bo nož postavljen navpično.
  5. Očisti notranost buče (semena in malo mesa z nitkami). Za to uporabi žlico, zajemalko za juho ali manjšo zajemalko za sladoled.
  6. Kjer boš izrezovala oblike, postrgaj toliko bučnega mesa v notranjosti, da bo stena debela približno centimeter. Debelino preveriš tako, da potisneš sponko naravnost skozi steno.

Postopek izrezovanja oblik z modelom za piškote:
Položi model za piškote kakršnekoli oblike na želeno mesto in ga s kladivom zabijaj v steno buče. Če je debelina stene tanjša, boš model lahko zabila kar skozi steno, če pa je debelejša pa model zabij do nekje polovice, ga izvleci ven in po zarezi z majhnim nožkom izreži obliko. Z roko sezi v notranjost buče in potisni obliko modela ven. Zdaj moraš samo še v notranjost postaviti svečo (na tla jo pritrdi z vročim voskom) in bučo pokriti s pokrovom.

Happy Halloween! Za popolno bučno doživetje si naredi še bučno masko za zdrav sijaj kože in se posladkaj s presno in vegansko bučkino pito!