Hana Kotar pripravlja domače slaščice iz kakovostnih in pristnih sestavin

»Čokolada je prijetna razvada ob vseh priložnostih,« poudarja Hana Kotar, ki ustvarja čokoladne izdelke, kot so suhe fige s čokolado, lizike, Paulice, čokoladne tablice, poslovna personalizirana darila, sladice v kozarčkih, cake popse in sladoled pod blagovno znamko Mama Paula. Svojo zgodbo je začela pri rosnih 16. letih, sprva s kavarnico, pri 18. letih pa je še kot srednješolka zagnala lastno čokoladnico in slaščičarstvo, ki sedaj beleži tri leta obstoja. Pri 21. letih ima šest redno zaposlenih in 14 honorarnih delavcev oz. študentov, ter z velikim veseljem dela od jutra do večera. Pohvali se lahko s trajnostnimi izdelki, saj večino surovin kupuje v neposredni okolici, z izjemo čokolade, ki jo kupuje od najboljših v Belgiji, pistacije pa od družinskega podjetja na Siciliji. Uporablja tudi piemontske lešnike iz Italije, ki so eni najboljših lešnikov na svetu. Roki trajanja so pri njenih izdelkih krajši, saj pri njih ne uporablja dodatnih aditivov, so povsem naravni in pristni.

Hana Kotar ima pri rosnih 21. letih že uspešno podjetje - Modna.si
Hana Kotar ima pri rosnih 21. letih že uspešno podjetje

Vse njene čokolade so ročno izdelane in narejene iz najbolj kakovostnih surovin. Ima okrog 15 različnih čokoladnih izdelkov in se z njimi postavlja ob bok najboljšim proizvajalcem čokolad. Ima mlečne čokolade, kot tudi temne čokolade. 70 % kakava je v temni čokoladi, v mlečni pa 41 %. Mlečna čokolada ima višji delež kakava kakor pri običajnih čokoladah, zato ima čokolada veliko bolj čokoladen okus, saj ni dodanega toliko sladkorja, kot je v čokoladah v trgovini. »Čokolada je zakomplicirana gospodična. Pri delu z njo je treba biti zelo pozoren, saj je treba paziti na več dejavnikov, kot sta vlaga in temperatura,« pravi z navdušenjem in še obrazloži, da čokoladi lahko za piko na i doda sijaj z jedilnim zlatim prahom. Ustvarja tudi personalizirane kakovostne čokolade, ki so različnih dimenzij in okusov.

Domače slaščice iz kakovostnih in pristnih sestavin - Modna.si
Domače slaščice iz kakovostnih in pristnih sestavin

Ima 10 različnih vrst okusov sladoledov, med njimi so mlečni, kot so pistacija, vanilija, lešnik in čokolada. Ima tudi sadne sladolede, ki so narejeni na osnovi vode in sadja, zato so primerni tudi za vegane. Med njimi so okusi jagode, manga in maline. Ima tudi posebne okuse sladoledov, kot sta rum punč ter bela čokolada z malino in s karamelnimi hrustljavčki.

Blagovno znamko je poimenovala po svoji stari mami Pauli, ki je že pokojna in jo je učila, kako pripraviti sladice, kajti svet sladic jo je zanimal že od malih nog. O slaščičarstvu se je Hana izobraževala tako v Sloveniji kot tudi tujini. Med drugim se je učila pri priznanem slaščičarju Mariu Di Costanzu iz Napolija, kjer je v Milanu pod njegovim vodstvom ustvarjala čokolade in druge sladice. »Prav tako sem sodelovala in si znanje ter izkušnje nabirala od znanih slovenskih ustvarjalcev slaščic,« je zaključila.