Domov » Lepota & zdravje » Hiter in enostaven pregled prsi v udobju lastnega doma

Hiter in enostaven pregled prsi v udobju lastnega doma

Lepota & zdravjeZdravje
Hiter in enostaven pregled prsi v udobju lastnega doma
📷 Profimedia

Redni domači pregledi so prvi korak pri preprečevanju in zgodnjem odkrivanju raka na dojkah!

Si zaskrbljena glede raka na prsih, ampak ne veš kje začeti? Kar ena od devetih žensk zboli za rakom dojk, zaradi česar je to tudi ena od najpogostejših oblik raka. In prav zato je ključnega pomena, da se tudi sama naučiš pregledovati svoje prsi.

 

Kdaj pregledovati prsi

Glede na to, da ženske najpogosteje same odkrijejo raka doke med pregledovanjem v udobju lastnega doma, je zelo pomembno, da si začneš prsi redno pregledovati čim prej, najkasneje pa okoli 30. leta starosti. Samopregled je najbolje izvajati enkrat mesečno in sicer ob koncu menstrualcije, ko tvoje prsi niso več tako nabrekle.

⚠️ Če si noseča, imaš neredne menstrualne cikluse ali pa menstruacije sploh nimaš več, potem si izberi določen dan v mesecu in na ta dan vedno opravi samopregled. Najlažje je, da si izbereš ali prvi ali zadnji dan v mesecu.

 

Kako izvesti samopregled

Preverjanje prsi je zelo enostavno in traja le nekaj minut:

1. Najprej se ulezi na kavč. Tvoje prsi naj bodo v čim bolj ploščatem stanju.
2. V kolikor ti je bolj prijetno, si lahko pod ramena ali hrbet položiš blazino.
3. Če boš najprej pregledala desno dojko, potem dvigni in za glavo položi desno roko. S prstnimi blazinicami leve roke, ki jih drži skupaj, se s krožnimi gibi premikaj okoli prsne bradavice, nato pa preveri še področje okoli pazduhe in ključnice.
4. Z vsakim krogom nekoliko povečaj pritisk (od nežnega do srednjega do močnega), da temeljito preveriš tkivo dojke.
5. Vedno preveri tudi bradavico, ali je opaziti kakršenkoli izcedek ali grudica, ki se lahko skriva neposredno pod bradavico.
6. Ko zaključiš pregled na desni dojki, celotni postopek ponovi še na levi.
7. Čisto na koncu pregleda se postavi pred ogledalo in vizualno oceni prsi. Najprej s spuščenimi rokami ob telesu, nato pa še z dvignjenimi. Pozorna bodi tudi na kakršnokoli nenavadno rdečico, otekanje, vdolbinice in spremembe na bradavici.

 

Na kaj moraš biti pozorna

Na grudice vseh oblik in velikosti – lahko so tako majhne kot grah ali veliko večje. Lahko so mehke ali čvrste, premične ali nepremične. V kolikor zatipaš grudico, pa samo brez panike. Kar 8 od 10-ih grudic ni rakastega izvora. Večina grudic je benignih in nekatere celo izginejo sam od sebe. V kolikor grudica ne izgine, se po mnenje odpravi k svojemu osebnemu zdravniku.

Seveda pa niso le grudice tiste, ki nakazujejo na raka dojk. Pomembno je, da si pozorna tudi na velikost in obliko prsi, poleg tega pa tudi na neobičajno otekanje okoli pazduhe in ključnice ter na izpuščaje ali spremembo teksture kože.