Hitro in enostavno: Pečena cvetačna glava
Pečena cvetača ni nič novega, pečena cela cvetačna glava pa je zagotovo nekaj, česar do danes še nisi poskusila. Recept zahteva, da cvetačno glavo enostavno premažeš z jogurtovo marinado in jo spečeš na visoki temperaturi. Rezultat je neverjetno okusna jed, ki je dramatična na izgled in po drugi strani enostavna za pripravo.
Pečena cvetačna glava
Sestavine:
- 1 jedilna žlica rastlinskega olja
- 1 glava cvetače
- 1 1/2 skodelice grškega jogurta
- 1 limeta; sok in lupinica
- 1 jedilna žlica kumine
- 1 jedilna žlica česna v prahu
- 1 čajna žlička curryja
- 2 čajni žlički soli
- 1 čajna žlička črnega popra
- neobvezno: 2 jedilni žlici čilija v prahu
Priprava:
1. Pečico segrej na 200°C. Manjši pekač namasti z rastlinskim oljem.
2. S cvetače odreži vse zelene liste in olesenelo steblo.
3. V srednje veliki posodi zmešaj jogurt z limetino lupinico in sokom, kumino, česnom v prahu, curryjem v prahu, soljo in poprom.
4. Cvetačno glavo pomoči v marinado in jo s čopičem ali rokami nanesi na celotno cvetačo. (Odvečno marinado lahko v nekaj dneh porabiš tudi za meso, ribo ali drugo zelenjavo.)
5. Cvetačo položi na pripravljen pekač in postavi v pečico, dokler se površina ne posuši in rahlo porjavi – 30 do 40 minut. Marinada bo na površini cvetače naredila skorjico.
6. Cvetačo pusti ohlajati 10 minut, preden jo razrežeš na trikotne kose in postrežeš zraven solate.