Hrana za možgane: 8 živil za boljši spomin

Zdaj že veš, da uživanje zdrave hrana prinaša ogromno zdravstvenih koristi (vključno s tem, da se počutiš prekleto dobro!). Ampak, ali si vedela, da to kar postaviš na krožnik, vpliva tudi na tvoj spomin? V nadaljevanju boš izvedela, katera živila ohranjajo tvoje možgane v tip top formi.

Ribe

Ko govorimo o hrani za možgane so mastne ribe (kot so losos, skuša in sardine) na vrhu seznama. To pa zato, ker so polne omega-3 maščob, ki so zaslužne za optimalno delovanje možganov in vitamina D, ki varuje možganske celice. In glede na to, da naša telesa ne morejo sama proizvajati teh maščob, sonce pa ni vedno na nebu, je smiselno to hranilo zaužiti s hrano.

Borovnice

Borovnice dokazano izboljšajo in zakasnijo izgubo kratkotrajnega spomina. Bogate z antioksidanti, ti mali modri sadeži pomagajo tudi ščititi možgane pred vnetji. Za izboljšanje spomina poskusi zaužiti dvakrat po pol skodelice borovnic na teden.

Rožmarin

Naša najljubša začimba za losos in krompir je bila povezana tudi z izboljšanim spominom, saj naj bi študentom pri testih pomagala dosegati 7% boljše rezultate. Razlogi sicer niso še popolnoma jasni, vendar naj bi njegov vonj vplival na boljše delovanje možganov.

Kava

Odlične novice za vse kofetarice. Kofein lahko izboljša kratkotrajni spomin in koncentracijo, poleg tega pa lahko zmanjša možnost kognitivnega upada, ki ga povzroča staranje. Kofein je bil povezan tudi z manjšo verjetnostjo nastanka Alzheimerjeve bolezni, saj naj bi v neki študiji odkrili, da imajo redni uživalci kave kar 65% manj možnosti za razvoj omenjene bolezni.

Oreščki

Vitamin E, ki ga vsebujejo oreščki, naj bi dokazano pomagal preprečevati kognitivno upadanje. V telo ga vnesi s pestjo oreščkov (najbolje mandljev), ki so odličen vir kalcija in vitamina E.

Stročnice

Te proteinske elektrarne vsebujejo folat, ki pomaga ščititi možgane. Stročnice (kot so leča, čičerika, fižol, grah) so zelo dober vir počasi prebavljive glukoze, kar možganom zagotavlja enakomeren vir goriva. Dodaj jih v solato, jih naredi kot prilogo ali juho.

Olivno olje

Zelenjava, meso, solate in celo sladice – obstaja sploh kaj, kamor ne bi pasalo olivno olje? Očitno ne. Olivno olje vsebuje polifenole, močne antioksidante, ki lahko upočasnijo in morda celo preprečijo izgubo spomina zaradi bolezni in starosti.

Bučna semena

So okusen in hranljiv prigrizek, poleg tega pa so bučna semena tudi polna cinka – pomembnega minerala za izboljšanje spomina in zdravja možganov. Dodaj jih v solato in ovseno kašo za hrustljavost ali pa jih zapakiraj v manjšo vrečko in imej vedno pri sebi za priročen in zdrav prigrizek.