fbpx

Hujšanje: S katerimi prehranskimi dodatki se ne sme kombinirati magnezija

Prehranska dopolnila lahko pogosto delajo čudeže za naše zdravje, saj z vsakodnevno prehrano težko dosežemo dnevne potrebe po vitaminih in mineralih. Pomembno pa si je zapomniti, da je ključ do vseh prednosti pogosto v razumevanju njihove interakcije med seboj. Nekatere kombinacije dodatkov so lahko nevarne, medtem ko lahko druge preprosto zmanjšajo učinkovitost in naredijo prehranske dodatke nekoristne.

Staci Hall, ženska, ki je v menopavzi izgubila 44 kilogramov, del svojega uspeha pripisuje dodatkom magnezija. Vendar pa hkrati svari pred jemanjem magnezija z nekaterimi dodatki, ki bi ustvarili konflikte pri absorpciji. V nadaljevanju ti razkrivamo štiri prehranske dodatke, ki jih Staci v TikTok videu odsvetuje kombinirati z magnezijem in zakaj. To so: železo, cink, kalcij in multivitamine.

@stacidhall You won’t get the results youre looking for, if you combine your supplements in the wrong way! More about Magnesium 👉 @Menopause Weight loss w/Staci Want the list of supplements thst helped me lose 44 #s of menopause weight? Comment LIST or text LIST to (289) 204-9276. #menopause #menobelly #fatlossover40 #menopausebellyfat #menopausehealth #menopausenutrition #magnesium #menopausalwomenoftiktok #menopausesupplements #menooauseweightlosss ♬ original sound – Menopause Weight loss w/Staci

1. Železo

Železo je ključen mineral za splošno zdravje in počutje. Igra pomembno vlogo pri ravni energije, imunosti, spominu, spanju, energiji itd. V nekaterih primerih je lahko dodatek železa zdrav dodatek vsakodnevni prehrani. Vendar pa Staci poudarja, kako pomembno je, da se magnezija ne združuje z železom: “Ne jemljite magnezija z železom. Samo borila se bosta drug proti drugemu za absorpcijo.” Železo in magnezij lahko tekmujeta za absorpcijo v prebavnem sistemu, kar lahko zmanjša učinkovitost obeh dodatkov.

Staci priporoča jemanje teh dodatkov vsaj štiri ure narazen, da bi se izognili temu trku pri absorpciji. To ločevanje omogoča telesu, da ustrezno absorbira vsak mineral posebej, kar zagotavlja, da telo v celoti izkoristi prednosti dodatka železa in magnezija.

2. Cink

Stacino drugo opozorilo je kombiniranje magnezija s cinkom, pri čemer navaja isto vprašanje konkurence pri absorpciji. “Številka dve je cink iz istega razloga.” Oba minerala se lahko potegujeta za absorpcijo, kar potencialno ovira sposobnost telesa, da ju v celoti izkoristi. Da bi povečali koristi tako magnezija kot cinka, Staci svetuje, da ju jemlješ ob ločenih urah.

3. Kalcij

Staci je opozorila tudi na pogosto napačno predstavo o kalciju in magneziju. Čeprav ju pogosto kombinirajo v prehranskih dodatkih, pa naj jih sploh ne bi smeli jemati skupaj. “To je nekako noro, ker boste to videli povsod – magnezij in kalcij združena skupaj. Zelo pogosto. Ni dobra ideja. Na splošno je priporočljivo, da ju vzamete vsaj dve uri narazen,” poudarja.

Medtem ko sta magnezij in kalcij pogosto združena v dodatkih zaradi njune komplementarne vloge pri zdravju kosti, lahko njuno sočasno jemanje povzroči zmanjšano absorpcijo.

Multivitamini - Modna.si
Multivitamini (Foto: Envato Elements)

4. Multivitamini

Stacino četrto opozorilo se nanaša na kombiniranje magnezija z multivitamini in pojasnjuje: “Številka štiri je vaš multivitamin, ker bo med drugim verjetno vseboval železo ali cink, tako da boste naleteli na isto težavo z absorpcijo.”

Multivitamini so celoviti dodatki, ki pogosto vsebujejo različne minerale, vključno z železom in cinkom. Da bi se izognili konfliktom pri absorpciji, Staci predlaga, da se posebej vzame magnezij in posebej multivitamin, s čimer se omogoči, da se vsaka komponenta učinkovito absorbira. Poleg tega velja tudi omeniti, da zdravstveni strokovnjaki multivitamine pogosto označujejo za neučinkovite in naj bi bilo vitamine in minerale bolje jemati vsakega posebej in po potrebi.