Hujšanje: Sestavina, ki se je NUJNO izogibaj v beljakovinskih ploščicah

Sprehodi se skozi katero koli živilsko trgovino in zagotovo boš našla beljakovinske ploščice. Beljakovinske ploščice so priročen način za dodajanje ogljikovih hidratov, beljakovin, vitaminov in mineralov v svojo prehrano. Toda kljub temu, da marketinški jeziki hvalijo njihovo hranilno vrednost, pa niso vse beljakovinske ploščice ustvarjene enako. Nekatere beljakovinske ploščice lahko vsebujejo celo več sladkorja kot manjši krof!

Torej, dodan sladkor je povsem nepotrebna sestavina beljakovinskih ploščic, ki lahko škoduje zdravju in hujšanju.

Beljakovinske ploščice so zelo priročna izbira za prigrizek na poti, ki te bo nasitil med obroki, ali kot dodatek beljakovin pred vadbo. Ampak veliko beljakovinskih ploščic pravzaprav sploh ni zdrava možnost, če pogledaš hranilne vrednosti, še zlasti če vsebujejo sladkor.

Dodani sladkorji prispevajo k povečanju telesne mase, vnetjem in povečanemu tveganju za kronične bolezni, kot so sladkorna bolezen tipa II, bolezni srca in nekateri raki. Poleg tega lahko visok vnos sladkorja povzroči skoke in padce krvnega sladkorja, kar povzroči lakoto in hrepenenje kmalu po zaužitju, lahko pa opaziš tudi več izbruhov mozoljev in bolj pusto kožo.

Beljakovinske ploščice - Modna.si
Beljakovinske ploščice (Foto: Envato Elements)

Ko izbiraš beljakovinsko ploščico, je pomembno, da natančno prebereš hranilne vrednosti in seznam sestavin. Poišči ploščice, ki vsebujejo naravna sladila, kot so datlji, med ali javorjev sirup v majhnih količinah. Dobro je tudi, da izbereš ploščice z visoko vsebnostjo beljakovin in vlaknin ter so narejene iz polnovrednih živilskih sestavin, kot so oreščki, semena in sadje. Oreščki, kot so mandlji, so odličen dodatek k beljakovinskim ploščicam in lahko pomagajo k zmanjšanju obsega pasu.