Imaš akne? Pozor, ta živila stanje še poslabšajo!

Tretmaji za akne in prehranski dodatki, ki pomagajo odstraniti mozolje in ogrce, so trenutno deležni ogromne pozornosti. Ampak niti vse maske s črnim ogljem na tem svetu ne bodo naredile kaj dosti dobrega, če svoje kože ne boš hranila od znotraj navzven in uživala prava živila, s katerimi boš ohranjala zdravo in brezhibno polt.

Poleg tega, da svojo shrambo založiš s sončničnimi semeni, zelenim čajem in ovsenimi kosmiči, je prav tako pomembno tudi, da se izogibaš živilom (ali jih uživaš zelo poredko), ki aknasto stanje še poslabšajo.

Te zanima, katero hrano in pijačo bi morala eliminirati ali pa vsaj drastično omejiti njihov vnos, če si želiš bolj sijočo in čisto kožo?

Sol

Naslednjič se za čisto kožo odreci dosoljevanju že pripravljene jedi. Preveč soli lahko dehidrira tvojo kožo in privede do zabuhlosti. Poleg tega pa lahko koži tudi oteži celjenje aken.

Živila z visokim glikemičnim indeksom

Za mozolj, ki se ti je pojavil kar od nikoder, bi lahko okrivila slastno pecivo za zajtrk. Študije so pokazale, da lahko živila z visokim glikemičnim indeksom, kot so krofi, bel kruh in preste dvignejo raven sladkorja v krvi, zaradi česar pa si posledično bolj dovzetna za izbruhe mozoljev. Povišan krvni sladkor stimulira telo, da izčrpava več inzulina, kar sproža hormonske učinke, vključno s prekomerno proizvodnjo maščobe in kožnih celic, kar posledično privede do zamašenih por in izbruha mozoljev.

Lupinarji

Kozice, rakovice in jastog vsebujejo jod, ki lahko prav tako prispeva k zamašenim poram in aknam. Jod povzroča draženje kože, zato če so tvoje pore že zamašene, bo to še pospešilo nastanek vnetja in mozoljev, če je tvoja koža nagnjena k aknam.

Mlečni izdelki

Če imaš pogoste izbruhe mozoljev na bradi, čeljusti ali vratu, potem bi lahko bili glavni krivci mleko in mlečni izdelki. Glede na to, da lahko mleko poslabša stanje tvoje kože, lahko posledično vsi mlečni izdelki, ki vsebujejo mleko, torej sir, sladoled in smetana prispevajo k nastanku aken. Študije so pokazale, da lahko uživanje mlečnih izdelkov spodbudi sproščanje inzulina, rastnih faktorjev in hormonov v telesu, ki lahko igrajo pomembno vlogo pri izbruhih mozoljev. Bodi previdna in beri sestavine na živilih, da te ne preseneti kakšno mleko v suhi obliki.

Alkohol

Vesele urice ne bodo več tako vesele, ko boš po njih prišla domov in odkrila nov mozolj sredi čela. Alkohol dehidrira kožo in poudarja gube, kar preprečuje koži, da bi se zacelila. Tudi tvoje navade konec tedna imajo lahko negativen vpliv na vitamin A, B3 in ravni vitamina C – to so vsi pomembni antioksidanti za tvojo kožo in ključnega pomena za regeneracijo novih celic. Vendar pa se ti nikakor ni potrebno povsem odreči alkoholu. Resveratrol – antioksidant v rdečem grozdju ima dokazano številne pozitivne lastnosti, zlasti za upočasnjevanje staranja kože in dovolj ga zaužiješ že z enim samim kozarcem rdečega vina.

Ne spreglej tudi učinkovitih nasvetov, če imaš pogoste izbruhe mozoljev!