Izkoristi zdravilne lastnosti kurkume s temi preprostimi recepti
Kurkuma je drzna, polnega okusa in je vedno bolj priljubljena zahvaljujoč neštetim koristim za zdravje. Predvsem je močno protivnetno in antioksidantno sredstvo in lahko pomaga celo pri hujšanju. Ampak, če nisi odraščala ob indijski hrani, je kurkuma zagotovo bolj poredko v tvojih jedeh. Malo popestri jedi in vključi to začimbo v svoje vsakdanje obroke s temi preprostimi recepti.
Kurkumino mandljevo mleko
Naredi konec s prebavnimi nevšečnostmi! To blažilno mleko pripraviš v zgolj nekaj minutah in je odličen nadomestek sladice.
Sestavine:
- 1 skodelica nesladkanega mandljevega mleka
- 1/2 čajne žličke mlete kurkume
- 1/2 čajne žličke mletega ingverja
- 1/4 čajne žličke mletega kardamoma
- 1 čajna žlička sladila po želji (med, kokosov sladkor, agavin sirup, javorjev sirup,…)
Priprava:
1. Vse sestavine stresi v večji kozarec, ki ga lahko dobro zapreš. Nato ga dobro pretresi (približno 2 minuti).
2. Skozi mrežasto cedilo počasi prelij mešanico v skodelico ali kozarec in takoj popij.
Kokosov-kurkumin humus
Klasični humus je šel malo po svoje na vzhod. Okusi tajski pridih v tem zdravem, z vlakninami bogatem prigrizku.
Sestavine:
- 1 skodelica čičerike
- 1/3 skodelica tahinija (kako ga preprosto pripraviš sama si poglej tukaj)
- 1/4 skodelice vode
- 1/4 skodelice limetinega soka
- 3 jedilne žlice posušenega nastrganega kokosa oz. kokosove moke
- 1 jalapeño, zmlet
- 1 čajna žlička curry-ja v prahu
- 1/2 čajne žličke kurkume
- 1/2 čajne žličke ingverja v prahu
Priprava:
1. Čičeriko, tahini, vodo in sok limete zblendaj v multipraktiku.
2. Dodaj še ostale sestavine in blendaj toliko časa, da dobiš humus, torej gladko in kremasto konsistenco.
3. Postrezi takoj ali shrani v hladilniku za pozneje.
Ingverjev-kurkumin napitek za odpornost
Za ta zdravilni napitek, ki je poln vitamina C in ti izboljša imunost, ne boš potrebovala nobenega sokovnika.
Sestavine:
- 1/2 skodelice sveže stisnjenega pomarančnega soka
- 1 centimeter ingverjeve korenine, naribane
- 2 jedilni žlici manuka medu (ali katerega drugega)
- 1 centimeter sveže kurkume, naribane (ali ščepec mlete kurkume)
Priprava:
Dobro zmešaj vse sestavine v manjšem vrču. Napitek prelij v servirni kozarec.
Kokosov in kurkumin bučni curry
Najbolj znana uporaba kurkume je zagotovo v curryju. Naredi bučno juho s kokosovim mlekom, ki je odlična nadgradnja te okusne klasične jedi.
Sestavine:
- 1 velika zimska buča (približno 1 kg)
- 1 jedilna žlica kokosovega olja
- 1 srednje velika čebula, nasekljana
- 3 stebla zelene, nasekljana
- 2 jedilni žlici curryja v prahu
- 1 čajna žlička kurkume
- 1 čajna žlička kumine
- 1 čajna žlička koriandra
- 3 skodelice kokosovega mleka z manj maščobe
- 3 skodelice zelenjavne jušne osnove
- 2 čajni žlički kosher soli (ali himalajske)
- 2 jedilni žlici sveže stisnjenega limoninega soka
- Neobvezni okras: nemastni grški jogurt, sesekljan koriander, prepraženi indijski oreščki
Priprava:
1. Bučo peci v pečici na 200° približno 1 uro oz. toliko časa, da lahko brez težav potisneš v sredico nož.
2. Ko se dovolj ohladi, da jo lahko primeš, bučo prereži na pol, odstrani semena, nato pa z zajemalko izdolbi sredico in jo shrani za pozneje v posodi.
3. V velik jušni lonec dodaj olje in na visoki temperaturi prepraži čebulo, da postekleni, kar je običajno približno 5 minut. Dodaj zeleno, curry, kurkumo, kumino in koriander in praži še 5 minut. V lonec dodaj 1/4 skodelice vode, pokrij in kuhaj približno 7 minut oz. dokler zelena ne postane mehka. Občasno premešaj. Če je potrebno, dodaj več vode.
4. Zmehčano zelenjavo stresi skupaj z bučo v multipraktik in mešaj do gladke teksture (približno 3 minute).
5. Zelenjavni pire stresi v jušni lonec. Dodaj kokosovo mleko in sol ter z metlico dobro premešaj. Juho segrevaj na srednje močnem ognju, dokler ni topla. Vmešaj limonin sok.
6. Vsak krožnik okrasi z jogurtom, sesekljanim koriandrom in oreščki ali po želji. Postrezi toplo.