Naredi sama: Tahini ali sezamova pasta

Veš, kaj je tahini? Tahini je pasta iz sezamovih semen in je osnova v mnogih kuhinjah, še posebej v mediteranski in vzhodnjaški. Kupljen tahini je običajno narejen iz oluščenih sezamovih semen, sama pa ga lahko narediš tudi iz neoluščenih in kaljenih semen.

Oluščena ali ‘naravna’ sezamova semena najpogosteje zaslediš v trgovinah. Na sliki spodaj lahko vidiš razliko med oluščenimi in neoluščenimi semeni. Oluščena sezamova semena so svetlejša in so na levi strani, na desni strani pa so neoluščena sezamova semena, ki so precej temnejša in imajo na sebi še vedno nedotaknjeno zunanjo lupino.

Tahini je res zelo enostavno narediti. Narejen iz neoluščenih semen ima bolj grenak okus in pasta ni tako gladka, kot pri tahiniju, narejenem iz oluščenih semen. Če si kdaj sama delala maslo iz oreščkov, kot je arašidovo maslo, boš kmalu opazila, da je pri tahiniju proces praktično enak: sezamova semena zmeljemo v multipraktiku z malo olja do gladke konsistence.
Sezamova semena je pred miksanjem dobro malo prepražiti, da pridobijo oreškast okus, vendar lahko ta korak brez problema izpustiš. Torej, če boš semena pražila, ti priporočamo, da to delaš na štedilniku in ne v pečici, saj so zelo majhna in se lahko hitro zažgejo.
V suho večjo ponev stresi sezamova semena in jih na srednjem ognju neprestano mešaj z žlico, dokler ne pridobijo malo barve in ne zadišijo. Ko se semena malo ohladijo, jih stresi v multipraktik, zapri pokrov in miksaj, dokler ne nastane drobljiva zmes. Če želiš bolj gladek in kremast tahini, dodaj drobjivi zmesi nekaj žlic olja z nevtralnim okusom, npr. olje grozdnih pečk, rastlinsko olje, repično olje ali svetlo olivno olje. Po še več miksanja in ustavljanja, da postrgaš maso s sten in ponovnega miksanja, je tahini narejen.

Pokrit tahini lahko v hladilniku hraniš dober mesec. Morda boš opazila, da se po nekem času sezamova pasta loči od olja, tako kot pri naravnem arašidovem maslu, zato ga preprosto malo pomešaj in zopet bo kot sveže narejen.

Tahini ali sezamova pasta

Sestavine (za 1/2 skodelice tahinija):

  • 1 skodelica oz. 140 g sezamovih semen, najbolje oluščenih
  • 3-4 žlice olja z nevtralnim okusom (olje grozdnih pečk, repično olje, rastlinsko olje ali svetlo olivno olje)
  • ščep soli, neobvezno

Priprava:

1. Prepraži sezamova semena (neobvezno): Stresi sezamova semena v veliko suho ponev in jih na srednjem ognju neprestano mešaj, dokler malo ne porumenijo (ne smejo porjaveti) in zadišijo, kar je nekje 3-5 minut. Stresi jih na večji pekač ali krožnik, da se popolnoma ohladijo.
2. Naredi tahini pasto: Stresi sezamova semena v multipraktik in miksaj dokler ne nastane drobljiva zmes (približno 1 minuto). Dodaj 3 žlice olja in zopet miksaj 2 do 3 minute. Vmes nekajkrat ustavi in postrgaj maso s sten multipraktika. Preveri tahinijevo konsistenco. Mora biti tekoča, gladka in ne kašasta. Po potrebi lahko dodaš še žlico olja in zopet miksaš 1 minuto.
Zdaj je čas, da tahini tudi poskusiš in dodaš sol po okusu. Samo na hitro pomiksaj za 5 do 10 sekund, da se sol vmeša.
3. Kako shraniti tahini: Pokrit v hladilniku zdrži tudi en mesec. Morda boš opazila, da se po nekem času loči sezamova pasta od olja, kot pri naravnem arašidovem maslu. Če se to zgodi, tahini samo dobro premešaj.

Tahini uporabi v tem okusnem receptu za presne karamelne cheesecake tortice!