fbpx

Naredi sama: Zdravo arašidovo maslo

Ko ti kdo omeni arašidovo maslo, verjetno najprej pomisliš na Američane, ki so naravnost obsedeni z njim. Dodajajo ga resnično povsod, saj so mnenja, da je vsaka jed z njim še boljša. Različice, ki jih lahko kupiš v trgovini, večinoma vsebujejo slabe maščobe in sladkorje, ki seveda niso zdravi. Poleg tega pa zakaj bi kupovala neko hrano in jo preplačevala, če jo za vsaj pol manj denarja z lahkoto pripraviš sama doma. In da ne govorimo o tem, da je domača še mnogo bolj zdrava in okusna! Kaj vse potrebuješ? Samo arašide! No, in dober mikser v katerem jih zmelješ, seveda. Lahko se poigraš tudi s teksturo, da je končni izdelek malenkost hrustljav. Te zanima postopek? Beri naprej…

Zdravo arašidovo maslo

Sestavine:

  • 3 skodelice arašidov
  • dodatki po želji: kokosovo olje, sončnično olje, kakav, med, semena, morska sol, kokosova moka,…

Priprava:

  • Za hrustljavo arašidovo maslo brez dodatkov stresi v multipraktik vse arašide in jih na grobo zmelji (30 sekund do 1 minuta, odvisno kako grobe koščke želiš). Nato daj 5 žlic ali eno skodelico zdrobljenih arašidov na stran in ostalo zmiksaj v popolnoma gladko konsistenco (traja nekaj minut). Preloži arašidovo maslo v večjo posodo in vmešaj zdrobljene arašide.
  • Za mazljivo in hrustljavo arašidovo maslo stresi vse arašide v multipraktik in jih na grobo zmelji. Nato vzemi ven 5 žlic ali eno skodelico zdrobljenih arašidov. V multipraktik dodaj 3 žlice olja (kateregakoli) in zmiksaj do gladkega. Zmes preloži v večjo posodo in vmešaj grobo mlete arašide.
  • Za gladko arašidovo maslo stresi vse arašide (ter dodatke po želji) v multipraktik in zmelji do gladkega (približno 5 minut).

Lahko eksperimentiraš in narediš kombinacijo arašidovega in mandljevega ali lešnikovega masla. Na primer, grobo zmelji skodelico mandljev in jih stresi v posodico. Nato v multipraktiku do gladkega zmelji 2 skodelici arašidov. V večji posodi zmešaj gladko arašidovo zmes z grobo mletimi mandlji. Vse kombinacije arašidovega masla hrani v steklenih pokritih kozarčkih (maison jar, prazni kozarčki marmelad in namazov,…)