Jabolčni kis za sijočo kožo in lase

Če še vedno uporabljaš jabolčni kis samo kot preliv na solati, potem zamujaš nekaj velikega! Čeprav se sliši malo nenavadno, je ta popolnoma naraven, večnamenski kuhinjski proizvod hkrati tudi lepotni napoj. Si ne predstavljaš, da bi s kisom osvežila svoj obraz ali ga polila po laseh? Morda te bodo lepotne koristi v nadaljevanju kljub temu prepričale, da steklenico jabolčnega kisa prestaviš iz kuhinje v kopalnico oz. še bolje, imaš v obeh prostorih po eno! 😉
Pomembno: Jabolčni kis, ki ga uporabljaš v lepotne namene mora bit surov, organsko pridelan, nefiltriran in nepasteriziran.

Tonik za obraz
Zamenjaj uporabo klasičnega tonika z jabolčnim kisom in takoj boš opazila razliko, saj bo tvoja koža svetlejša in bolj napeta. “Naša koža je naravno kisla in ko uporabimo kis kot tonik, se vzpostavi idealno ravnovesje med suhim in mastnim”, pravi dr. Karen Hammerman, kozmetična dermatologinja na Vanguard Dermatologiji v New Yorku. Seveda pa jabolčnega kisa ne uporabljaš v 100% obliki. Čajno žličko jabolčnega kisa razredči z nekaj kapljicami (destilirane) vode in nato mešanico z vatno blazinico nanesi na očiščeno kožo tri do štirikrat na teden. Če imaš ekstremno občutljivo kožo, naredi bolj razredčeno mešanico in dodaj čajni žlički jabolčnega kisa več kapljic vode ter mešanico nanašaj na obraz manj pogosto.

Izpiranje las
Si kdaj uporabljala šampon, ki ti je nekaj tednov ustrezal, nato pa kar naenkrat ni bilo več pozitivnega učinka? Verjetno si takoj pomislila, da moraš zamenjati znamko, kar pa nikakor ni res. Nedelovanje šampona je lahko zgolj posledica različnih oblikovalnih proizvodov, nakopičenih v tvojih laseh. Ker je lasišče pokrito z lasmi velikokrat kar pozabimo, da se tam, tako kot na obrazu, tudi nahaja koža in tudi ta potrebuje “globinsko” čiščenje vsake toliko časa. “Jabolčni kis vsebuje ocetno kislino, ki z lasišča odstrani vse ostanke oblikovalnih proizvodov in šampona”, pravi Hammermanova. Dvakrat na mesec si po šamponiranju prelij lase z 1-2 skodelicama jabolčnega kisa, ga vmasiraj v lasišče in pusti nekaj minut na laseh predno ga izpereš z vodo. Ne skrbi, vonj se ne obdrži na laseh. Če pa kljub temu ne bi rada polivala kisa po laseh pa lahko poskusiš s čistilnim šamponom Fekkai Apple Cider Shampoo, s katerim dosežeš podobne rezultate.

Ublaži sončne opekline
Te že sama misel, da bi opečeno rdeče mesto mazala s kislim kisom kar malo strese? Nisi edina! Je pa strah popolnoma odveč, saj jabolčni kis na opeklini prav nič ne boli. Pravzaprav aminokisline v jabolčnem kisu “pomagajo pri navlaženosti kože in pomirijo draženje”, pravi Hammermanova. Zato brez zadržkov masiraj jabolčni kis v mesta, kjer te je opeklo sonce, vendar kljub temu opozarjamo, da je preventiva, torej uporaba sončnih krem z visokim zaščitnim faktorjem, najpomembnejša!

Očisti čopiče za ličenje
Jabolčni kis lahko očisti prav vsak čopič za ličenje v tvoji zbirki, od čopiča za rdečila, tekoče podlage pa do čopiča za obrvi. Zaradi jabolčne kisline v kisu boš čopiče na ta način pravzaprav antibakterijsko očistila, saj boš odstranila popolnoma vse ostanke proizvodov. Hammermanova predlaga, da zmešaš eno skodelico tople vode z eno žličko jabolčnega kisa in dodaš eno ali dve debeli rezini limone za lepši vonj tega čistilnega “zvarka”. Čopiče očisti z mešanico, jih speri z vodo in položi na brisačko v ležečem položaju, da se naravno posušijo.