Jabolko: Sadje, ki bi moralo biti vsak dan na tvojem meniju
Nič se ne more primerjati z ugrizom v sočno in čvrsto jabolko!
Saj veš, kaj pravijo: eno jabolko na dan odžene zdravnika stran. Ta splošno znana fraza sega daleč nazaj v leto 1866. Te zanima, zakaj bi morala danes za prigrizek zaužiti fuji, galo ali zlati delišes?
Statistika hranil (za 1 srednje veliko jabolko z lupino):
- 125 kalorij
- 30 g ogljikovih hidratov (10% dnevne vrednosti)
- 4,9 g prehranskih vlaknin (20% dnevne vrednosti)
- 22 g sladkorja
- 0,6 g beljakovin (1% dnevne vrednosti)
- 0,053 mg riboflavina (3% dnevne vrednosti)
- 116,6 ie vitamina A (2% dnevne vrednosti)
- 0,072 mg vitamina B6 (4% dnevne vrednosti)
- 0,51 mg vitamina E (2% dnevne vrednosti)
- 5,5 ug vitamina K (7% dnevne vrednosti)
- 10,6 mg magnezija (3% dnevne vrednosti)
- 25,44 mg fosforja (3% dnevne vrednosti)
- 220,48 mg kalija (5% dnevne vrednosti)
Zdravilne koristi jabolk
Poleg ugodnih učinkov na krvni sladkor in vnetja, lahko uživanje jabolka tudi:
- zniža “slab” holesterol: procianidini v jabolkih (vrsta flavonoida) imajo močno antioksidativno delovanje in lahko znižajo lipide z nizko gostoto (LDL ali “slab” holesterol).
- pomagajo tvojemu srcu: poleg zniževanja holesterola, lahko visoka vsebnost polifenola zaradi pogostega uživanja jabolk zmanjša tudi tveganje za bolezni srca in ožilja.
- ščiti tvoj um: visoke ravni antioksidantov v jabolkih lahko ščitijo pred nevrodegenerativnimi boleznimi, kot sta Alzheimerjeva in Parkinsonova ter vzdržujejo delovanje možganov.
- spodbujajo zdravo prebavo: polifenoli in vlaknine v jabolkih lahko okrepijo mikroorganizme v črevesju.
Te morajo skrbeti pesticidi?
Pesticide se pogosto uporablja v pridelavi jabolk, zato čim pogosteje posegaj po ekoloških različicah. Umivanje, vrenje, odstranjevanje lupine in stiskanje v sokove lahko nekoliko zmanjša prisotnost pesticidov. In nikar ne pozabi, da pesticidi veliko bolj negativno vplivajo na zdravje odraščajočih otrok. Te zanima, kako lahko s sadja odstraniš kar 96% pesticidov?
Ali imajo sorte jabolk različne hranilne koristi?
Prisotnost zdravilnih polifenolov se nekoliko razlikuje od sorte do sorte jabolk, vendar so čisto vsi odličen vir močnih antioksidantov.
Kaj pa rdeča proti zelenim jabolkom?
Jabolka vsebujejo zdravilne hranilne snovi, ne glede na njihovo barvo. Imajo pa rdeča jabolka več antocianina, kar lahko zagotovi zdravje srca in zmanjšanje ravni holesterola. Na primer, rdeči delišes vsebuje skoraj petkrat več antocianinov od jabolk Granny Smith. Jabolka Rdeči delišes vsebujejo tudi nekaj več vlaknin, kalcija, magnezija, fosforja, kalija in vitamina K. Vendar pa imajo jabolka Granny Smith dokazano nekoliko več vitamina A.
Ali je uživanje jabolčnega soka dovolj?
Ko zaužiješ eno jabolko, s tem v telo vneseš nasitne in zdrave vlaknine (do 5 gramov na jabolko!) in rastlinske antioksidante, ki pomagajo pri podpori imunske funkcije. Kaj pa jabolčni sok? Večina je polna naravno prisotnih sladkorjev (“koncentrat iz jabolčnega soka”) zmešanih z vodo, zaradi česar vsebujejo več kalorij, hkrati pa te ne zasitijo. Poleg tega pa obdelava, pri kateri odstranijo celulozo in zbistrijo sok, hkrati tudi zmanjša vsebnost antioksidantov.
Ali imajo suha jabolka tudi kakšne zdravilne koristi?
Imajo! Vlaknine, ki so prisotne v jabolkih – tudi v suhih, nesladkanih – povezujejo z zniževanjem ravni holesterola, kar lahko pomaga zmanjšati tveganje za nastanek bolezni srca. Najdi proizvode, ki imajo oznako “nesladkano” in vsebujejo čim manj konzervansov, da boš s suhimi jabolki zaužila čim več hranilnih snovi.
Ali veš, zakaj je priporočljivo vsak dan jesti avokado in katera okusna živila ti pomagajo do mladostnega videza?