fbpx

Zakaj bi morala avokado jesti čisto vsak dan

V obliki guacamole omake in s tortilja čipsom bo to mala malica!

S svojo gladko, kremasto strukturo in izjemno vsestranskostjo, je avokado postal ena izmed najbolj trendovskih sadežev. In naj kar takoj razčistimo glede visoke vsebnosti maščob: maščobe, ki jih vsebuje avokado, v zmernih količinah koristijo tvojemu srcu in splošnemu zdravju.

Oglej si prehranske značilnosti tega zelenega superživila (za pol avokada):

  • 114 kalorij
  • 6 g ogljikovih hidratov
  • 1 g beljakovin
  • 10.5 g skupnih maščob (16% dnevne vrednosti)
  • 1 g nasičenih maščob
  • 5 g vlaknin
  • 0 g sladkorja
  • 345 mg kalija (10% dnevne vrednosti)
  • 20 mg magnezija (5% dnevne vrednosti)
  • 6 mg vitamina C (10% dnevne vrednosti)
  • 0.2 mg vitamina B6 (10% dnevne vrednosti)

Zdravilne koristi avokada

Vse nenasičene maščobe, vlaknine in fitokemikalije (biološko aktivne sestavine rastlin) v avokadu delajo čarovnije. Redno uživanje lahko:

  • zniža LDL holesterol: nenasičene maščobe uravnavajo slab holesterol
  • pomagajo tvojemu srcu: maščobe in vlaknine zmanjšajo tveganje za bolezni srca in ožilja
  • skrbijo za zdravje oči, kože in kosti: fitokemikalije, kot so karotenoidi in fitosteroli zmanjšujejo oksidativni in vnetni stres

Se boš zaradi uživanja avokada zredila?

Študije so pokazale, da lahko zmerno uživanje avokada in ostalih zdravih maščob dejansko spodbuja hujšanje s svojim učinkom na občutek sitosti. Vsebnost vode in prehranskih vlaknin ti pomagajo, da se počutiš dlje časa sito, kar pomeni, da je precej manj verjetnosti, da se boš tekom dneva prenajedala.

Koliko ga lahko poješ in kam vse ga lahko dodaš?

Tako kot pri večini živil je tudi pri avokadu zelo pomembno, da ne pretiravaš. Priporočljivo je, da za obrok zaužiješ nekje 1/4 do 1/2 avokada in nič več kot en cel avokado na dan. In kam vse lahko dodaš avokado?

Ne spreglej tudi, kako ohraniš avokado svež (brez limone!) in zakaj moraš uživati maščobe, če želiš shujšati!