Domov » Prehrana & Recepti » Zagotovo najboljši način, kako ohraniš avokado svež (brez limone!)

Zagotovo najboljši način, kako ohraniš avokado svež (brez limone!)

Prehrana & Recepti
Zagotovo najboljši način, kako ohraniš avokado svež (brez limone!)
📷 Health Foods

Včasih enostavno ne potrebuješ celega avokada, še posebej takrat, ko pripravljaš hrano samo zase in ti zagotovo ostane vsaj polovica avokada. Kot že vsi vemo, se zelena barva avokada kaj hitro na zraku obarva rjavo, kar ni niti najmanj privlačno za uživanje, poleg tega pa ga na pol prerezanega niti ne moreš kaj dolgo hraniti v hladilniku. No, le če ne poznaš super trika, ki ti ga razkrivamo danes!

Te zanima, kako ohraniš na pol prerezan avokado svež in živahno zelene barve? Beri naprej…

Ok, najprej bomo razjasnili, zakaj se avokado sploh obarva rjavo. Encimi v avokadu povzročijo, da njegovo “meso” na zraku oksidira in se obarva v neprivlačno rjavo barvo. Zato je avokado pod peško tudi po rezu še vedno zelene barve (saj ga peška varuje pred zrakom), meso okoli njega pa rjave.

Rešitev!

Mnogo ljudi zadevo rešuje z malo limoninega ali limetinega soka, ki pa avokado žal naredita nekoliko sluzast. Zagotovo najboljša rešitev za ohranjanje razrezanega avokada svežega je, da ga položiš v neprodušno zaprto posodo skupaj z razrezano čebulo. Pokrito posodo nato postavi v hladilnik. Na ta način bo avokado zdržal svež tudi več dni! Zahvala za to gre zelo verjetno žveplovi spojini, ki jo sprošča čebula (ja, to je taista spojina, zaradi katere ti ob njenem rezanju jokaš) in se uporablja tudi kot konzervans.

(The Kitchn)

Deluje tudi pri guacamole omaki!

S to tehniko lahko preprečiš tudi, da bi guacamole omaka porjavela. Ko boš pripravljala guacamole, zmešaj vse sestavine, izpusti le drobno sesekljano čebulo, ki jo čisto na koncu samo položi po vrhu omake in pokrij s folijo. Preden postrežeš guacamole, sesekljano čebulo vmešaj v omako in pripravljena je za uživanje!