Domov » Prehrana & Recepti » Pozor! Tudi preveč zdrave hrane je lahko škodljivo

Pozor! Tudi preveč zdrave hrane je lahko škodljivo

Prehrana & Recepti
Pozor! Tudi preveč zdrave hrane je lahko škodljivo
📷 Unsplash

Uživanje avokada in oreščkov je zdravo, vendar le do neke mere!

Če si se leto 2018 odločila začeti na zdrav način, potem se je na tvojem toastu v preteklih nekaj tednih zagotovo znašel tudi avokado. Zelo verjetno namesto čipsa zdaj grickaš mandlje, arašidovo maslo brez dodanega sladkorja pa zdaj dodajaš v vse možne jedi, ki si jih lahko zamisliš.

S tem ni popolnoma nič narobe, ljudje potrebujemo zdrave maščobe, ki nam dajejo energijo. Ampak, če pretiravaš z vnosom maščob – ne glede na to, kako zdrave so – boš začela opažati neželene učinke na svoji postavi.

Ljudje ne potrebujemo velikih količin maščobe in večina med nami zagotovo zaužije preveč nasičenih maščob – vrsta maščobe, ki dvigne ravni slabega holesterola. Medtem ko nenasičene maščobe lahko nudijo koristi za zdravje srca, pa je kljub vsemu še vedno pomembno, da jih uživaš v zmernih količinah.

Vključevanje zdravih maščob v vsakodnevno prehrano je izjemno pomembno za tvoje zdravje, saj zagotavlja energijo in esencialne maščobne kisline, ki jih naša telesa ne morejo proizvesti sama. Zlasti omega-3 maščobne kisline, ki se nahajajo v lososu, sardinah, orehih itd. so koristne za zdravje našega srca, možganov in oči. Medtem ko so v maščobi topni vitamini A, D, E in K potrebni za zdrave oči, kožo, kosti in odpornost, pa hkrati tudi ščitijo naše celice pred poškodbami prostih radikalov v ozračju in spodbujajo normalno strjevanje krvi.

Tako da vsekakor ne počneš popolnoma nič narobe, če si v svojo prehrano vključila še kakšno drugo maščobo poleg sira. Ampak, kakšna količina maščobe je dejansko zdrava količina maščobe?

Najbolje bo, če se boš držala priporočenega dnevnega vnosa, ki znaša 70 gramov na dan za odraslo žensko (in nič več kot 95 gramov za odraslega moškega). Če s prehrano pogosto presežeš to količino, potem lahko pričakuješ neželene posledice: povečan holesterol, večji obseg pasu in če si noseča, s tem lahko celo škoduješ še nerojenemu otroku.

Vsa maščoba, tako “dobra” nenasičena kot tudi “slaba” nasičena vsebuje enake količine kalorij (maščoba je z energijo najbolj bogato hranilo in vsebuje 9 kalorij na gram maščobe – za primerjavo, beljakovine in ogljikovi hidrati vsebujejo 4 kalorije na en gram). Prevelik vnos kalorij v telo – ne glede na to, s katerimi makrohranili – bo povzročilo povečanje telesne teže. Da se to ne bi zgodilo, si poglej priporočen dnevni vnos devetih visoko kaloričnih živil, ki so dejansko zelo zdrava zate.

Že poznaš resnico o tem, koliko kalorij moraš zaužiti, če želiš shujšati?