Domov » FIT » Resnica o tem, koliko kalorij moraš zaužiti, če želiš shujšati

Resnica o tem, koliko kalorij moraš zaužiti, če želiš shujšati

FITLepota & zdravjePrehrana & Recepti
Resnica o tem, koliko kalorij moraš zaužiti, če želiš shujšati
📷 Profimedia

Pozor: Niso vse kalorije enake!

Bi rada izgubila nekaj kilogramov? “Uživaj manj hrane in tehtala boš manj” je zagotovo najpogostejši odgovor. Ampak, še preden se poglobimo v to, koliko kalorij bi dejansko morala zaužiti med hujšanjem, ti razkrivamo zanimivo dejstvo: ali si vedela, da je 1 gram telesne maščobe enak 7000 kalorijam? Ali to zdaj pomeni, da bi morala izločiti večino živil iz svojega jedilnika, da bi shujšala? Nikakor ne.

Obstaja kar nekaj dejavnikov, ki vplivajo na štetje kalorij, ko si želiš shujšati. Eden izmed njih je ta, da niso vse kalorije enake. Kalorije so pomembne, ko gre za izgubo ali vzdrževanje teže in če si želimo shujšati, bi morali v telo vnesti manj energije kot je porabimo. Količna energije, ki jo porabimo tekom dneva pa je odvisna od hitrosti presnove in telesne aktivnosti.

Kako hiter je tvoj metabolizem je odvisno od tega, koliko kalorij pokuri tvoje telo med samim presnavljanjem hrane. Tu pa se kalorijska enačba začne malo zapletati. Kalorija iz lahko prebavljive hrane (enostavni sladkorji), kot je na primer sladka pijača z mehurčki, se zelo hitro pretvori v energijo, zato tvojemu telesu posledično ni treba porabljati kaj dosti energije za njeno izkoriščanje in shranjevanje.

Po drugi strani pa kalorijo, ki zaužiješ s hrano iz odpornega škroba (z vlakninami bogata živila, kamor spadajo fižol, leča, čičerika in grah) ali pustih beljakovin, telo veliko težje prebavi in pretvori v energijo. To posledično pomeni, da med presnovo teh živil porablja veliko več energije in hkrati poveča dnevno porabo kalorij.

Na primer: Če na dan zaužiješ 1600 kalorij z živili, ki so polna enostavnih sladkorjev, bo tvoje telo za presnovo le-teh porabilo vsega skupaj 100 kalorij. Če pa je tvoja dieta s 1600 kalorijami bogata z vlakninami in beljakovinami, pa lahko tvoje telo med presnovo pokuri tudi do 300 kalorij. Ta razlika v številu porabe kalorij med presnovo lahko čez čas izjemno vpliva na tvojo težo.

Torej, veliko bolj pomembno od štetja kalorij, ko si želiš shujšati, je uživanje zdrave hrane, ki je polna vlaknin in beljakovin. Ko imaš pred seboj krožnik, naj polovico vedno zapolni zelenjava ali sadje, četrtino beljakovine in preostalo četrtino polnozrnate žitarice. Pri zdravem hujšanju ti lahko zelo pomaga tudi kozarec jogurta ali kefirja, ki sta polna zdravih bakterij, ki pomagajo pri dobri prebavi.

Ali veš, kaj je rjava telesna maščoba in kako si lahko zaradi nje bolj suha in katerim visoko kaloričnim živilom se nikar ne izogibaj?