Domov » Lepota & zdravje » Zdravje: Opozorilni telesni znaki, ki nakazujejo na bolezni

Zdravje: Opozorilni telesni znaki, ki nakazujejo na bolezni

Lepota & zdravjeZdravje
Zdravje: Opozorilni telesni znaki, ki nakazujejo na bolezni
📷 Profimedia

Nikar jih ne ignoriraj, saj ne bodo izginili kar sami od sebe!

Tvoje telo je tvoj rešitelj. Kadarkoli ni vse v najlepšem redu, ti telo poskuša poslati signal, da bi morala malo bolj poskrbeti za svoje zdravje.

Največji problem? Ženske vse prepogosto ignoriramo vse znake, ker smo prezaposlene, si ne moremo privoščiti bolniške ali pa se nam zdi ignoriranje preprosto najlažja pot. Ampak zapomni si: zelo pomembno je postaviti diagnozo še preden se stanje poslabša, včasih celo v nepopravljivo škodo.

Ko opaziš, da se s tvojim telesom dogaja nekaj neobičajnega, naj ti bo to opozorilo, da nekaj ni OK in čim prej ukrepaj. To je nekaj znakov, zaradi katerih bi morala takoj do svojega zdravnika…

Otečene noge

So tvoje spodnje okončine zelo otečene? Temu pravimo edem in je lahko znak za težave s ščitnico (ali za še kaj hujšega, težave s srcem ali ledvicami). Čim prej obišči svojega zdravnika, saj se lahko delovanje ščitnice kaj hitro uredi z zdravili ali pa posebno vadbeno rutino.

Hrepeniš po ledu

Če namesto sladoleda iz zamrzovalnika raje vzameš led, potem je lahko to znak, da ti primanjkuje železa. Zakaj? Ljudje, ki trpijo za resnim pomanjkanjem železa, pogosto hrepenijo po živilih brez hranilne vrednosti, zlasti ledu.

Začni uživati čim več z železom bogatih živil, kot so rdeče meso, listnata zelenjava, z železom obogatene žitarice, poleg teh pa tudi vitamin C, ki pomaga pri absorpciji železa.

Gube na nenavadnih mestih

Res je, lepota prihaja od znotraj. In če nekaj ne “štima” v notranjosti, se bo to pokazalo na zunanjosti. Večina gub je sicer znak staranja, vendar pa je ena študija objavljena v The Journals of Gerontology pokazala, da je lahko vzrok zanje tudi visok krvni tlak. Raziskava je pokazala, da ženske z gubami na predelih, ki običajno niso izpostavljeni soncu, kot so na primer nadlakti, pogosto trpijo za hipertenzijo. V kolikor je to res vzrok, potem se o tem čim prej pogovori z zdravnikom in zmanjšaj uživanje soli in alkohola.

Neprijeten zadah

Če ti zadaha ne izboljša niti žvečenje žvečilnega gumija, potem je kronično slab zadah zelo verjetno posledica gingvitisa. V kolikor se ga ne zdravi, se lahko gingivitis spremeni v bolj resno obliko bolezni dlesni, kar lahko povzroči izpad zoba. Poskrbi za dobro ustno higieno – redno ščetkanje in nitkanje.

Temen urin

Se sprašuješ, ali je temen urin morda skrivnostni znak tvojega telesa, da nekaj ni OK? Prav imaš. Urin močne rumene barve je znak, da si zelo dehidrirana. V tem primeru samo začni uživati večje količine vode. V kolikor pa je urin še nekoliko moten in ne rumene barve, pa je to posledica vsebnosti krvi v urinu, kar je lahko znak za težave z jetri ali ledvicami. Vsekakor moraš takoj obiskati zdravnika, poleg tega pa začni uživati večje količine vode, zdravo hrano in redno telovadi.

Črno blato

Normalno blato je rjave barve, črno blato pa je lahko znak notranje krvavitve, pogosto zaradi razjede na želodcu. Prenehaj uživati pekočo hrano in takoj obišči zdravnika.