Jajce na 12 različnih načinov

“Jajce je eno od čudežev kuhinje in eno od narave.”
– Harold McGee, On Food and Cooking

Jajce je eno izmed najbolj vsestranskih živil na tem planetu. Kuharji po celem svetu ustvarjajo jedi, v katerih uporabljajo jajčne rumenjake in beljake. So pa jajca zelo okusna tudi kot samostojna jed.

Obstaja toliko zanimivih jedi in večino je tudi zelo enostavno pripraviti. Kuhana, pečena, umešana – tako preprosta, tako dobra. Kaj pa poširano jajce? Na ta način je beljak lepo skuhan, rumenjak pa čudovito mehak. In mesne kroglice z jajci? Tako kot pri večini stvari, je pečena stvar vedno boljša po okusu in jajce, prekrito z mesom, zelišči in drobtinami se še kako prileže. Seveda ne smemo pozabiti na sladice! Pavlova ti bo verjetno spremenila pogled na sladke jedi za vedno. S penasto sredico, hrustljavo skorjo in lahkotna kot zrak, le kdo bi se ji lahko uprl? Ne preseneča dejstvo, da sta Avstralija in Nova Zelandija to slastno stvaritev označili za kulturno dediščino. Marshmallows (penice) zagotovo ne spadajo med najbolj enostavne jajčne jedi in večina jih verjetno najprej poveže z Američani, vendar pa izvor te jedi sega v 11. stoletje v Evropi.

Po vsej tej hrani zagotovo potrebuješ nekaj za odžejat. Kaj praviš na Whiskey Sour? Koktejl, ki je zelo priljubljen zaradi smetanasto-penaste površine, ki jo ustvari pretreseni jajčni beljak.

Se ti že cedijo sline? Po ogledu spodnjega videa ne odgovarjamo za mokro tipkovnico. 😉

1. Kuhano jajce / 2. Pečeno jajce na oko / 3. Umešana jajce / 4. Rumenjak v mešanici sladkorja in soli / 5. Palačinke / 6. Mesne kroglice z jajci / 7. Špageti carbonara / 8. Španska tortilja / 9. Pavlova / 10. Crème brûlée / 11. Marshmallows (penice) / 12. Koktejl Whiskey Sour