Domov » Prehrana & Recepti » Je bolj zdravo maslo ali kokosovo olje?

Je bolj zdravo maslo ali kokosovo olje?

Prehrana & Recepti
Je bolj zdravo maslo ali kokosovo olje?
📷 Pixabay

Odgovor te bo morda presenetil!

Že leta je kokosovo olje znano kot zdravilo za mnoge lepotne težave. Suha koža? Kokosovo olje. Skrepani lasje? Kokosovo olje. Želiš shujšati? Kokosovo olje. Bolj bele zobe? Kokosovo olje.

Za kuhanje ga uporabljajo mnogi, ki se navdušujejo nad zdravo prehrano. Pa je res tako zdravo kot mislimo?

Vse bolj so glasne govorice, da je kokosovo olje pravzaprav zelo nezdravo. Čeprav je splošno znano, da je maščoba zelo koristna, pa je ključnega pomena, da znamo izbirati prave vire. Medtem, ko so avokadi, oreščki in semena zdrave maščobe, je kokosovo olje nasičena maščoba in zato sploh ni boljše od masla.

Kokosovo olje naj bi zviševalo ravni slabega holesterola, čeprav ga pogosto oglašujejo kot zdrava hrana. Strokovnjaki še vedno ugotavljajo ali je nasičena maščoba v celoti slaba zate, znano pa je že, da pretiravanje z njo lahko povzroči zamašene arterije in povečano tveganje za bolezni srca in kapi.

Za primerjavo: Kokosovo olje vsebuje 82% nasičenih maščob, kar je več od masla, ki jih vsebuje 63% in od svinjske masti, ki jih vsebuje 39%.

Ljudje bi morali omejiti uživanje nasičenih maščob in sicer na maksimalno 30 gramov na dan za moške in 20 gramov na dan za ženske. Vsekakor pa je potrebno dati prednost nenasičenim (zdravim) maščobam, ki jih najdeš v avokadu, mastnih ribah, oreščkih in semenih.