Je bolj zdravo polnomastno ali posneto mleko?
Dileme je končno konec!
Tako kot večina izdelkov z manj maščobe, ki so namenjeni “zdravemu” načinu prehranjevanja in z okusom vse prej kot navdušijo, je povsem enako tudi z vodenim posnetim mlekom, ki praktično nima nobenega posebnega okusa. Še celo slastni kosmiči namočeni v njem niso ravno okusno doživetje.
Kaj pa če ti povemo, da posneto mleko sploh ni tako zdravo in veliko več za svoje telo narediš z mlekom, polnim maščob in tudi okusa? Glede na raziskave objavljene v reviji Circulation, ljudje, ki zaužijejo več polnomastnih izdelkov (vključno z mlekom in ja, tudi jogurtom ter sirom) imajo veliko manj možnosti, da zbolijo za diabetesom tipa 2. Kot pravi en izmed avtorjev raziskave, “ljudje, ki so zaužili s svojo prehrano največ polnomastnih izdelkov, so imeli približno 50 odstotkov manjše tveganje, da zbolijo za diabetesom” v primerjavi s tistimi, ki so zaužili najmanj mlečnih maščob.
Študija sicer ne gre v podrobnosti, zakaj je prisotno nižje tveganje (važno, da je), vendar pa bi lahko bil en od glavnih faktorjev ta, da ljudje, ki uživajo izdelke z manj maščobami, ta manjko nadomestijo z dodajanjem sladkorjev in ogljikovih hidratov v svojo prehrano, kar pa je veliko slabše.
Zato jutri za zajtrk kosmiče prelij s polnomastnim jogurtom – za tvoje zdravje gre!
Ne spreglej tudi recepta za pirin zdrob s kokosovim mlekom!