To je edini pravi način shranjevanja ostankov hrane

Od riža in mesa do sira in testenin…

Verjetno tudi ti pogosto za večerjo skuhaš preveč in potem ne veš kaj bi naredila z ostanki. Namesto, da že pripravljeno hrano zavržeš, jo preprosto shrani za kakšen drugi dan, ko ne boš imela časa oziroma se ti ne bo ljubilo kuhati.

In kako se sploh pravilno shrani ostanke hrane? To so splošna pravila:

Kje shraniti? Vse ostanke hrane bi morala shraniti v hladilnik ali zamrzovalnik v največ dveh urah potem, ko je bila skuhana. Na ta način preprečiš razmnoževanje škodljivih bakterij.
V čem? Vse ostanke shrani v neprodušno zaprtih in plitkih posodah, saj se bo hrana tako lažje in hitreje ohladila.
Kdaj shraniti? Povsem napačno je mišljenje, da bi morala najprej počakati na to, da se hrana popolnoma ohladi preden jo postaviš v hladilnik. V resnici je najbolje, da hrano, ki je ne boš tisti dan pojedla, takoj potem ko je skuhana, postaviš v hladilnik, četudi je še vroča. S tem preprečiš razmnoževanje bakterij.

Kako odmrzneš ostanke hrane?

Najvarnejši način je, da zamrznjene ostanke hrane zjutraj postaviš v hladilnik, kjer se čez dan počasi tajajo. Hladno okolje v hladilniku pa tudi prepreči razvoj bakterij.

Kakšne so varne temperature?

Ostanke hrane moraš hraniti pri temperaturi nižji od 5°C in jih nato pri pogrevanju segreti na vsaj 60°C. Vse vmesne temperature so “nevarna cona”, ki je idealna za razvoj bakterij.

Kako pravilno shraniti najbolj pogosto kuhana živila:

Riž – Ena od najbolj kompliciranih pripravljenih živil za shranjevanje je riž, saj lahko povzroči hude zastrupitve s hrano, če ni pravilno segret. Riž je treba zamrzniti ali postaviti v hladilnik največ eno uro po kuhanju, hraniti pa ga ne bi smela več kot 6 dni. Pri pogrevanju ga je potrebno segreti na temperaturo vsaj 60°C.

Meso – Ko gre za rdeče ali belo meso, skladiščenje v hladilniku že spečenega mesa ne bi smelo preseči dveh dni. Meso moraš pri pogrevanju segreti na vsaj 75°C, postrežen pa mora biti cvrčeče vroč.
Najboljši način shranjevanja pripravljenega mesa je v omakah, kot so omake za testenine ali juhe. Le-te pomagajo v mesu ohraniti sočnost in je posledično veliko bojšega okusa po ponovnem segrevanju.

Zelenjava – Po kuhanju zelenjave je ključnega pomena, da jo ohladiš na sobno temperaturo, preden jo zapreš v posodo in shraniš v hladilnik. Shranjene ostanke zelenjave bi morala nato pojesti v dveh dneh.
Zamrznjeno zelenjavo pa odtajaj v vreli vodi, nato pa jo prelij z mrzlo vodo, da ustaviš postopek kuhanja.

Kruh – Shranjevanje kruha v hladilniku za podaljšanje roka trajanja ni najboljša rešitev. Je pa to zamrzovalnik. Položi ga v zip vrečko za večkratno uporabo in postavi v zamrzovalnik, kjer ga lahko hraniš tudi več mesecev.
Če imaš zamrznjene majhne hlebčke ali bagete, potem jih poškropi z malo vode in postavi v pečico segreto na nizko temperaturo – tudi po odtajanju bodo odličnega okusa!

Sir – Ostanka sira nikoli ne bi smela zapakirati v plastično vrečko, saj se bo plastika oprijela maščob in olj, kar pa vpliva na njegov okus. Najboljši način za shranjevanje ostanka sira je, da ga naribaš in shraniš v vrečo za zamrzovanje. Na ta način ga boš tudi lažje odmrznila, poleg tega pa bo zopet užiten še nadaljnja dva do tri mesece.

Testenine – Skuhane testenine lahko v hladilniku shraniš za približno 3 do 5 dni, v zamrzovalniku pa tudi za 8 mesecev. Pred zamrzovanjem testenine prelij z malo oljčnega olja – tako boš preprečila sprijemanje in izsušenost – nato pa položi v neprodušno zaprto posodo.
Po odtajanju zamrznjenih testenin jih na hitro segrej v vreli vodi.