Je stiskanje mozolja v ‘nevarnem trikotniku’ res smrtno nevarno?

Res tvegaš, če stisneš mozolj znotraj ‘nevarnega trikotnika’?

Tudi, če so najstniška leta že davno za tabo, mozolji se kljub temu še vedno lahko pojavijo na tvojem obrazu. In ko se, jih je zelo mamljivo stisniti, ko se enkrat na njih naredi bela kapica. Čeprav dermatologi in ostali strokovnjaki za kožo običajno odsvetujejo stiskanje mozoljev, je na internetu veliko možnosti kako pravilno in napačno odpraviti mozolje za vse tiste, ki jih pred tem ni mogoče ustaviti. Ena takih se ne nanaša na posebno zlovešče poimenovano območje na obrazu: “nevarni trikotnik”.

Najprej, kaj je “nevarni trikotnik”?

“‘Nevarni trikotnik’, imenovan tudi ‘smrtonosni trikotnik’, je pogovorni kožni izraz,” je za Shape povedala Ava Shamban, dermatologinja in ustanoviteljica salona Ava MD. Nanaša se na področje obraza, ki “vključuje enakokraki [trikotnik], katerega vrh sega od vrha nosu med obrvmi in se konča nad zgornjo ustnico malo širše od kotičkov ustnic,” pojasnjuje.

Je stiskanje mozolja v 'nevarnem trikotniku' res smrtno nevarno?
(Profimedia)

Je res nevarno stisniti mozolj znotraj “nevarnega trikotnika”?

Da in ne. Pojav mozolja v “smrtonosnem trikotniku” je nevaren, ker je v bližini krvnih žilic, ki so neposredno povezane s predeli lobanje, kjer se okužbe lahko hitro razširijo in postanejo resne, pravi dr. Shamban.

Medtem ko je smrtonosna okužba v tem območju možna, učinki izbruha na tem področju običajno niso resni, pravi. Poseganje v površino kože kjerkoli (na obrazu ali telesu) predstavlja tveganje, da bakterije vstopijo v krvni obtok, kar je glavna skrb pri “nevarnem trikotniku”, ugotavlja. Če se mozolj pojavi znotraj trikotnika in “če zaradi stiskanja mozolja pride do posebej virulentne ali zelo odporne in agresivne bakterijske okužbe, ki gre v krvni obtok, lahko potuje v druge dele telesa, vključno z možgani,” pravi dr. Shamban. Vnetje možganov zaradi bakterijskih okužb lahko povzroči možgansko kap, izgubo sluha ali trajno poškodbo možganov.

Kljub temu obstajajo tudi “drugi manjši zapleti”, ki so pogostejši in se lahko zgodijo, ko na obrazu stisneš mozolj, pravi dr. Shamban. Vsakič, ko “praskaš ali ščipaš kožo”, je dovolj, da povzročiš rdečico ali kraste, saj se iz njih lahko razvije vnetje ali povzročiš atopijski dermatitis, pravi dr. Shamban. In če mozolj stisneš prezgodaj ali nepravilno, se lahko le-ta “obdrži več tednov, saj se lahko bakterije v notranjosti potisnejo še globlje v pore ali se razširijo na površino kože, lahko pa pride tudi do poslabšanja in brazgotin,” pravi.

Torej, ja, stiskanje mozolja (ali drugačno drezanje kože) v trikotniku nevarnosti je lahko nevarno, vendar je bolj verjetno, da bo preprosto poslabšalo tvojo kožo, ne bo pa povzročilo smrtonosne okužbe.

Vse pravice pridržane © 2023 Modna.si