Jemo: Chia semena

Obstaja zelo dober razlog, zakaj imamo chia semena v zadnjem času v mislih prav vsi. Ta drobna semena vsebujejo veliko beljakovin, vlaknin, kalcija, antioksidantov in omega-3 maščobnih kislin. Pa veš, da jih lahko jemo na pravilen ali napačen način?

Obstaja primer, ko je bolnik doživel intenzivno disfagijo (težave pri požiranju) po zaužitju žlice suhih chia semen in si nato poizkušal pomagati z vodo. Chia semena so zelo primerna hrana za vse, ki želijo shujšati, saj je ena od njihovih super lastnosti tudi ta, da v vodi nabreknejo in svojo velikost povečajo za kar nekajkrat ter vam s tem dajo občutek sitosti za dlje časa. Vendar pa pojesti suho žlico chia semen in nato suh občutek v grlu odpravljati z ogromnimi količinami vode ne bo ravno prijetna izkušnja, saj bodo semena začela nabrekati še predno bodo prišla v želodec.

Chia semena zato vedno namakajte v tekočini predno jih začnete jesti. Ko so semena namočena, se okoli njih naredi želatinast ovoj in nekateri presnojedci verjamejo, da prav ta ovoj pripomore k temu, da se hitreje pomikajo skozi njihov prebavni trakt. Obstaja tudi nekaj raziskav, ki bolj priporočajo uživanje zmletih semen kot celih zrn, saj naj bi se v krvni obtok tako sprostilo več alfa-linolenske kisline (esencialne maščobne kisline omega-3). Kljub vsemu pa je teh znanstvenih raziskav premalo in ni dovolj dokazov, katera metoda je najboljša za absorbcijo hranil.

Ko jih vključimo v recepte, naše telo z lahkoto prebavi celotna chia semena (primerno količno, seveda), namočena ali zmleta so koristna za naše zdravje. Če si želite obogatiti svojo prehrano s temi hranljivimi semeni, vam bodo naslednji recepti zagotovo v veliko pomoč.

Chia puding: Chia semena in kokosovo mleko sta odličen par in se pogosto znajdeta na meniju ljudi, ki so na paleo dieti. Če si želite puding za zajtrk, namočite semena v mleko en večer prej, postavite kozarec v hladilnik in se veselite te zdrave sladice za prvi obrok dneva. Ja, tako preprosto je!

Preprečevanje napihnjenosti: Če se počutite slabo in napihnjeno, je skrajni čas da v jutranji ritual vključite chio. Valerie Waters, osebna trenerka tudi nekaterim zvezdnicam, vsako jutro začne z naslednjim napitkom, ki ga sestavljajo samo 3 sestavine: 2 dcl kokosove vode zmeša z 1-2 žlicama chia semen in 1 čajno žličko Sunwarrior Ormus Supergreens (kot nadomestek priporočamo konopljine proteine). Počaka 2 minuti in na hitro spije.

Borovničevi chia mafini: Borovničevi mafini so s chia semeni dobili neko nadgradnjo in so zato ne samo zelo dobri ampak tudi hranljivi. Ker so vgnetena v testo jih v pečenih kolačkih komaj okusite. Ta recept je resnično primeren za vse sladkosnede.

Antioksidantni jagodičev smoothie: Če vas motijo drobna zrnca, ko jeste sadje kot so robide, maline, ribez, itd., vam svetujemo, da si iz njih pripravite osvežujoč jutranji smoothie. Tako boste zaužili veliko vitamina C in več kot 10 gramov vlaknin. Prepričani smo, da bo slej kot prej ta antioksidantni zajtrk postal vaš najljubši obrok dneva.

Chia jogurt: Če si želimo svojo malico na hitro obogatiti z nekaj omega-3 kislinami, lahko žliko semen preprosto potresemo po narezanem sadju, jih vmešamo v jogurt ali pa naredimo okusen mix vseh treh sestavin.

Radi vključujete chia semena v obroke? Zaupajte nam kakšen vaš recept!