Jesenski okusi: Hitra koruzna juha z avokadovo kremo
Jeseni se temperature začnejo nižati in vedno bolj nam namesto hladnih jedi začnejo prijati tople juhe. Slastna koruzna juha z avokadovo kremo je tako zelo enostavna za pripravo, da boš zanjo potrebovala le 10 minut časa. Poleg tega pa je tudi izjemno hranilna in zdrava, saj ne vsebuje ne sladkorja ne glutena, po želji pa jo lahko narediš tudi popolnoma vegansko.
Hitra koruzna juha z avokadovo kremo
Sestavine:
Za juho:
- 2 jedilni žlici olivnega olja
- 1 velika čebula, sesekljana
- 5 skodelic koruznih zrn (svežih ali odcejenih iz konzerve)
- 1 liter jušne osnove ali vode
- 1 čajna žlička morske soli
Za avokadovo kremo:
- 1 avokado
- 1/2 skodelice grobo sesekljanega drobnjaka + za okras
- 1 strok česna
- 2 jedilni žlici limoninega soa
- 1/3 skodelice kefirja ali mandljevega mleka
- 1/2 čajne žličke soli
Priprava:
1. V večji ponvi segrej olivno olje. Na srednjem ognju prepraži čebulo, da postekleni – približno 5 minut.
2. V ponev dodaj koruzo in kuhaj še nadaljnje tri minute, da začne karamelizirati. Nato dolij juho in dodaj sol ter dobro premešaj. Odstavi s štedilnika.
3. Juho prelij v visoko zmogljiv blender in zmiksaj do gladkega. Juho pretoči v štiri skodelice.
4. Naredi avokadovo kremo: V manjšem multipraktiku (ali v blenderju, ki si ga uporabila za juho) zmiksaj pol avokada z drobnjakom, česnom, limoninim sokom, kefirjem ali mandljevim mlekom in soljo. Postopoma dodajaj po eno žličko vode, da nastane kremasta zmes, ki je nekoliko gostejša od jogurtovega preliva za solato.
5. Preostalo polovico avokada nareži na manjše koščke.
6. Avokadovo kremo prelij po koruzni juhi ter okrasi z narezanimi koščki avokada in drobnjakom.