Jesenski okusi: Veganska in brezglutenska jabolčno-robidna pita

Najlažja brezglutenska in veganska pita, ki si jih kadarkoli naredila. Lahko uporabiš katerokoli sveže ali zamrznjeno sadje imaš pri roki ter začimbe kot so kardamom, muškatni orešček, cimet in pomarančno lupinico.

Veganska in brezglutenska jabolčno-robidna pita

Sestavine (za okrogel pekač premera 22 cm):

  • 1 skodelica (140 g) fine moke iz rjavega riža
  • 1 skodelica (100 g) mandljeve moke
  • 1/2 skodelice (100 g) rjavega sladkorja (ali katerega drugega)
  • 1 čajna žlička soli
  • 10 jedilnih žlic (140 g) deviškega kokosovega olja
  • 1/3 skodelice pinjol
  • 1 1/2 skodelice (180 g) robid; svežih ali zamrznjenih
  • 3 majhne ali 2 velika jabolka; narezana na tanke rezine
  • 1 limona; sok in nastrgana lupinica
  • 2 jedilni žlici sladkorja
  • 1 ali 2 jedilni žlici tapiokinega ali koruznega škroba
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
  • 1/2 čajne žličke cimeta v prahu

Priprava:

1. Pečico segrej na 190°C. V veliki skledi zmešaj rjavo riževo moko, mandljevo moko, rjavi sladkor in sol. Dodaj kokosovo olje in ga s prsti vmešaj v moko, dokler ne nastane testo, ki spominja na grobi pesek. Dodaj 2 jedilni žlici ledene vode in gneti z rokami, dokler ne nastane rahlo testo.
2. Vzemi približno dve tretjini testa in ga razporedi po 22-centimetrskem pekaču za pito tako, da ga dvigneš tudi po robu. Pinjole zmešaj v preostalo 1/3 testa, da nastane drobljiv posip. Medtem ko pripravljaš nadev, postavi testo in drobljiv posip v hladilnik.
3. V večji skledi zmešaj robide, narezana jabolka, limonin sok in lupinico, sladkor, škrob tapioke, vanilijev ekstrakt in cimet. Če je nadev zelo moker, dodaj še 1 žlico škroba tapioke. Sadni nadev prelij na testo in potresi z drobljivim posipom.
4. Peci toliko časa, dokler se testo ne obarva zlato, nadev pa začne brbotati, kar je 45 do 50 minut. Pred rezanjem pusti, da se pita nekoliko ohladi.