Domov » Lepota & zdravje » Kaj je slabše za tvoje zobe: kava, čaj ali vino?

Kaj je slabše za tvoje zobe: kava, čaj ali vino?

Lepota & zdravjeNegaPrehrana & Recepti
Kaj je slabše za tvoje zobe: kava, čaj ali vino?
📷 Profimedia

Po vsej verjetnosti vsaj kavo ali čaj piješ precej redno, morda pa je tudi rdeče vino zaradi svojih shujševalnih lastnosti dokaj redno na meniju. Zaradi pigmenta, ki ga vse te pijače vsebujejo, pa je tudi zelo verjetno, da ti bodo rumenkasto obarvale zobe. Ampak katera od teh treh pijač pa ima pravzaprav najhujši učinek na obarvanost tvojih zob?

Vesela novica za ljubiteljice čajev! Čaj še zdaleč ni tako škodljiv glede obarvanja, kot sta kava in vino. Še najbolj ti bo od čajev obarval zobe črni čaj, zato sta beli in zeleni precej boljša izbira. Če pa si ljubiteljica prav črnega čaja, pa ga preprosto pij skozi slamico, da ne bo prišel v stik z zobmi.

Kava in vino sta obe zelo kisli živili, zaradi česar sta velika sovražnika tvojim snežno belim zobem. Kislina v kavi in vinu razgrajuje sklenino zob, kar na dolgi rok vodi do obarvanja. Namesto, da takoj po zaužitju kave ali vina odhitiš umiti zobe, raje samo požvrkljaj malo vode v ustih. Če si zobe ščetkaš takoj po pitju kislih živil, boš kislino samo raznesla po ustni votlini in še poslabšala problem.