fbpx

Kaj oblika tvoje zadnjice razkriva o tebi in tvojem zdravju

Tvoja zadnjica ne dobi niti približno toliko pozornosti, kot si je v resnici zasluži.

Ja, odlično izgleda v kavbojkah, ampak brez glutealnih mišic (maksimus, medius, minimus) ljudje ne bi mogli pokončno hoditi niti stati. Zadnjice so zares odličen primer človeške evolucijske popolnosti in lahko veliko več pove o tvojem splošnem zdravju, če veš, na katere znake moraš biti pozorna.

Zadnjice obstajajo v najrazličnejših oblikah in velikostih. Ampak bodimo za trenutek malo filozofski in vprašajmo sami sebe: ‘Kaj to pravzaprav sploh pomeni?’

Kakšne oblike je tvoja zadnjica?

Za vse tiste, ki niste najbolj seznanjene s točno obliko svoje zadnje plati, poiščite ogledalo in si jo dobro oglejte. Ugotovi, v katero izmed spodnjih štirih kategorij spada:

  • Obrnjena (“V”) oblika je pogosta pri ženskah, ki imajo nižje ravni estrogena.
  • Srčasta (hruškasta ali “A”) oblika ima večino maščobe shranjene v zgornjem predelu stegen.
  • Okrogla oblika (“O”) ima maščobo porazdeljeno okoli zadnjice.
  • Kvadratasta (“H”) oblika ima maščobo enakomerno porazdeljeno vse do ljubezenskih ročk.

 

In kaj z obliko svoje zadnjice razkrivaš o sebi? Več, kot si misliš.

Že nekaj časa je znano, da je splošna porazdelitev telesne maščobe po telesu odličen pokazatelj splošnega zdravja, vendar pa se vse maščobe ne porazdelijo enakomerno. Ekstra maščoba v tvoji zadnjici je lahko znak dobrega zdravja, saj pomaga ohranjati maščobne kisline stran od srca, arterij in jeter, s tem pa se zmanjša tveganje za bolezni srca in druge težave, kot je diabetes. To velja le za ženske, saj so genetsko predisponirane, da shranijo več maščob v spodnjem telesu kot moški.

Toda pozor, preveč maščobe v zadnjici pa je lahko nevarno za nastanek hemoroidov in ostale težave. Prekomerna maščoba se ti lahko začne v zadnjici nalagati zaradi pomanjkanja vlaknin v prehrani ali dolgotrajnega sedenja (za to lahko kriviš pisarniško delo).

Po drugi strani pa se ženskam s ploščato zadnjico maščobe namesto v spodnjem delu telesa nalagajo v osrednjem delu – okoli trebuha. Ta maščoba je bolj aktivna vrsta maščobe, ki je povezana s srčnimi boleznimi in sladkorno boleznijo. Njena pozitivna stran pa je ta, da jo je veliko lažje izgubiti kot maščobo na spodnjem delu telesa.