Kaj se zgodi v tvojem telesu, če ponesreči pogoltneš ustno vodico

Z ustno higieno težko pretiravamo. Pomembno je, da so zobje čisti, da so dlesni zdrave in da na splošno negujemo celotno ustno votlino. Eden ključnih izdelkov pri zobni higieni je ustna vodica, ki lahko odpravi slab zadah in se celo uporablja za čiščenje zobne ščetke, če gre za sorto na osnovi alkohola. Vendar se nam je že vsem kdaj zgodilo, da smo ustno vodico grgrali in jo ponesreči pogoltnili. In kaj se zgodi v tvojem telesu, ko pogoltneš ustno vodico? Je to škodljivo?

Najprej je treba vedeti, da obstajajo različne vrste vodic za izpiranje ustne votline, ki imajo posledično tudi različne učinke, če jih pogoltnemo. Obstajajo štiri glavne vrste ustnih vodic: naravna, kozmetična, fluoridna in antiseptična.

  • Naravna je takšna, kot se zdi – spere usta, vendar samo z naravnimi sestavinami.
  • Kozmetična osveži zadah, ne da bi dejansko očistila usta.
  • Fluoridna lahko očisti usta, hkrati pa ščiti zobe pred kariesom.
  • Antiseptične pa so najpogostejše ustne vodice. Uničujejo bakterije in vsebujejo alkohol za učinkovito izpiranje ust.

Če pogoltneš veliko količino ustne vodice, poišči zdravniško pomoč

Ustna vodica je v bistvu dvorezen meč. Ubija bakterije v ustih, ki so lahko škodljive za zobe in dlesni in lahko prepreči nastanek ustnih bolezni, lahko pa je tudi strupena, če jo zaužiješ preveč. Ni nevarno, če zaužiješ manjše količine, če pa pogoltneš polna usta vodice naenkrat, pa je priporočljivo poiskati zdravniško pomoč, saj je lahko strupena za telo. To je seveda odvisno od sestavin vsake posamezne ustne vodice, zato moraš vedno vedeti, katere sestavine vsebuje.

Nekateri stranski učinki zaužitja ustne vodice lahko vključujejo omotico, razdražen želodec in zaspanost, pa tudi opojni učinek zaradi alkohola v njej. Pojavi se lahko tudi driska, vendar stranski učinki ne smejo trajati več kot nekaj dni. Otroško telo je bolj dovzetno za te stranske učinke, zato je zdravniška pomoč nujna, če otrok pogoltne polna usta ustne vodice. Odrasli prenesemo malo večjo količino, vendar moramo biti kljub temu previdni.

Vse pravice pridržane © 2023 Modna.si