fbpx

Kako je lahko tudi tvoja spalnica raj za spanje!

Boljši spanec je lahko samo nekaj vrstic stran…

Obračaj (in posesaj) vzmetnice

Rjuhe in posteljnino seveda redno menjuješ, kar zelo pomaga v boju proti mikrobom in za boljši spanec. Ampak, kaj pa glavni akter – vzmetnica? Začni z obračanjem vzmetnice na vsake 3 mesece, saj boš s tem zagotovila enakomerno obrabo (hrbet ti bo zelo hvaležen!). “Samo zarotiraj jo za 180°, tako da je del, ki je bil prej pri nogah, zdaj pri glavi,” pravi Carolyn Forte, direktorica Čistilnega laboratorija (Cleaning Lab) na inštitutu Good Housekeeping. Priporoča pa tudi, da jo na en mesec ali dva zelo dobro očistiš: potresi jo s sodo bikarbono, počakaj 15 minut in posesaj z močnim sesalcem.

Ohladi zadevo

Številne študije so pokazale, da ti temperatura okoli 18°C zagotovi najbolj kvaliteten spanec. Študija z Nacionalnega zdravstvenega inštituta (National Institutes of Health) pa je celo pokazala, da ti spanje v hladnejšem prostoru celo pomaga kuriti kalorije. Noro, spiš in hujšaš!

Izberi pomirjujoče barve

Opusti misel na živo rdečo barvo stene nasproti postelje in se raje odloči za odtenke, ki imajo pomirjujoč učinek, kot so odtenki zelene, sive in predvsem modre. Študija hotelske verige Travelodge leta 2013 je pokazala, da so ljudje, ki so spali v modrih sobah, spali najdlje in to neprekinjeno kar 7 ur in 52 minut!

Alarm postavi na drugi konec sobe

Gumb za dremanje ni tvoj prijatelj. “V trenutku, ko pritisneš nanj, se sicer počutiš olajšano, saj se sprosti hormon serotonin, vendar pa lahko to početje zmede tvoje možgane, zaradi česar se boš tekom dneva počutila vedno slabše,” razlaga dr. Daniel Barone, strokovnjak za spanje na centru za spalno medicino (Weill Cornell Centre for Sleep Medicine). Alarm nastavi na najkasnejši čas za bujenje (ne 5, 10 ali 15 minut prej!) in takrat tudi dejansko vstani. “Če boš postavila budilko na drugi konec sobe, boš zaradi tega enostavno morala vstati, saj se ne bo izklopila kar sama od sebe,” še dodaja dr. Barone.

Obesi debelejše zavese

“Naša telesna notranja ura (ali cirkadiani ritem) je tako tesno povezana s sončnimi žarki, da lahko svetloba, ki prodira v sobo, kaj hitro zmoti naš spanec,” opozarja Barone. Namesto prosojnih zaves zato raje izberi zatemnitvene in ko vstaneš, da izklopiš alarm, spotoma odgrni tudi zavese, da spustiš v sobo naravno svetlobo. “Še bolje pa je, če le imaš to možnost, da se že zjutraj odpraviš malo na svež zrak, saj ti lahko v trenutku izboljša razpoloženje.”

Pred spanjem ugasni naprave

Modra svetloba (z računalnikov, telefonov, tablic) lahko zmeša tvoj cirkadiani ritem in izločanje melatonina, kar lahko povzroča motnje pri tvojem spancu.
To pa sploh ni edini razlog, zakaj v postelji ne bi smela uporabljati tehnoloških naprav: “Če konstantno uporabljamo računalnik ali telefon v postelji, začnemu posteljo počasi povezovati s stanjem zbujenosti,” pravi dr. Natalie Dautovich z Nacionalne fundacije za spanje (National Sleep Foundation). Ugasni vse naprave vsaj eno uro pred spanjem.

Odstrani odvečno navlako

Ne samo, da je z raznih kipcev in ostalih drobnarij na policah precej težje odstraniti prah (ki lahko moti nočno dihanje), ampak so lahko tudi zelo moteči. “Vse, kar kognitivno vzbuja ali povzroča stres, tesnobo ali pa samo pretirano razmišljanje, nam lahko povzroča, da težje zaspimo in se ponoči zbujamo,” pravi Dautovich. Na seznamu predmetov, ki nikakor ne sodijo v spalnico, so: tehnološke naprave, pisalne mize in vse, kar povezujemo z delom.

Naj bo odišavljena

Sivka, vanilija in jasmin dokazano spodbujajo mir in spanje. Eterična olja ali sveče lahko pomagajo preoblikovati tvojo spalnico v raj za spanje. Vendar pa sveč nikoli ni dobro imeti preblizu postelje in nikar jih ne pusti goreti čez noč!

Si slabe volje? Morda je kriva barva prostora!