Kako naravno odstraniti smrad iz čevljev

Ne glede na to, ali imaš raje sprehode ali fitnes, lahko z vadbo preoblikuješ svoje telo, če se dovolj potrudiš, vendar pa imajo teningi na športne copate popolnoma nasproten učinek. Veliko ljudi ima po vadbi prepotene in smrdljive čevlje, ki si jih želijo odišaviti.

Razlog, da telovadni čevlji začnejo smrdeti, je ta, da bakterije rastejo na povprečnem človeškem stopalu z alarmantno hitrostjo, pojasnjujejo pri Nike. Poznavalec športnih čevljev poudarja tudi, da te bakterije ustvarjajo številne neprijetne kisline, kot sta propanojska kislina in metantiol. Nobena od teh ni dejansko škodljiva za naše zdravje, vendar čevlji pomagajo razviti zelo neprijeten vonj.

Naj ti nikar ne bo neprijetno ali nerodno, saj se stopala potijo tudi ljudem z odlično higieno. Upoštevati je potrebno veliko število žlez znojnic na stopalu, skupaj z dejstvom, da so telovadni copati v notranjosti vlažni in temni in ni čudno, da tam uspevajo bakterije. Odlična novica je, da je rešitev za odišavljenje tvojih najljubših superg zelo preprosta in vključuje le preprosto doma narejeno vrečko sode bikarbone.

Verjetno že imaš v hladilniku škatlo sode bikarbone, ki vpija vonjave, povezane s hrano. Soda bikarbona (natrijev bikarbonat) je alkalna snov, ki, ko pride v stik s kislimi vonjavami, reagira in jih nevtralizira. Kemična reakcija povzroči premik ravni pH, kar učinkovito odstrani morebitne neželene vonjave.

Kako narediti vrečko sode bikarbone: Najprej iz tkanine (na primer stare majice) izreži kvadrat 15 x 15 cm (lahko uporabiš tudi čisto nogavico). Na sredino položi 1/2 skodelice sode bikarbone. Nanjo lahko po želji kapneš še nekaj kapljic eteričnega olja. Zberi konce kvadratne tkanine skupaj in jih zaveži skupaj z vrvico ali elastiko. Vrečko položi v čevelj in pusti, da čudežno opravi svojo nalogo. Ta trik ne deluje le na športnih copatih, ampak na vseh vrstah čevljev.