Kako narediti naravna barvila za velikonočna jajca

Ta barvila lahko uporabiš tudi pri barvanju drugih živil, kot so peciva, biskvit, palačinke itd.

Barvanje jajc je vsakoletno doživetje, ki se ga brez dvoma najbolj veselijo otroci. Da pa bo doživetje letos še nekoliko bolj zanimivo, jajca pobarvajte z naravnimi barvili. Kako jih naredite? Iz sadja, zelenjave in začimb.

Seveda je potrebno na tem mestu omeniti, da barve na jajcih ne bodo tako živahne kot če se jih pobarva z umetnimi barvili, vendar to nikakor ne pomeni, da ne bodo lepe. In ne le to, tudi slastne in veliko bolj zdrave bodo!

Presenečena boš, koliko živil lahko dejansko uporabiš za ustvarjanje naravnih barvil:

  • Rdeča: paradižnik, rdeča pesa, rdeča paprika, jagode
  • Oranžna: sladek krompir, korenje
  • Rumena: kurkuma
  • Zelena: špinača, matcha
  • Vijolična: borovnice, robide
  • Roza: maline
  • Rjava: kava, črni čaj

Barvila v prahu ali tekočem stanju

Pri izdelavi naravnih barvil lahko izbiraš med dvema osnovama: prašek ali tekočina. Če imaš na voljo sveže sadje ali zelenjavo, ki ga želiš uporabiti, je tekoča metoda bolj smiselna, saj lahko takoj upoštevaš spodnje korake in pripraviš svoje barvilo. Tekoča barvila so tudi najboljša za pastelne odtenke. Praški pa potrebujejo nekoliko več časa in načrtovanja – razen če imaš v zamrzovalniku zamrznjeno posušeno sadje. So pa praški odlični, če želiš bolj pigmentirano naravno barvilo, ki ustvari bolj močno barvo.

Praški

Kurkuma v prahu je že sama po sebi zelo močno barvilo. Poleg nje sta v praškasti obliki tudi matcha in kava, ostale pa boš morala narediti sama. Ampak brez skrbi, sploh ni težko.

1. Potrebuješ posušene zamrznjene borovnice, maline, rdečo peso ali katerokoli drugo sadje, ki ustreza tvoji barvi.
2. Skodelico tvojega živila stresi v multipraktik in zmiksaj v fin prah.
3. Dodajaj po malo vode – po 1 jedilno žlico naenkrat – dokler ne nastane gosta zmes z raztopljenim praškom. Ampak nikar ne dodaj preveč tekočine.

Tekočine

Tekočine ustvarijo bolj nežne barve kot praški, poleg tega pa je potrebnega tudi nekaj več dela, da jih ustvariš, razen če imaš sokovnik.

S sokovnikom: Iz sadeža ali zelenjave, ki jo uporabljaš za barvanje, iztisni sok in ta tekočina je tvoje barvilo.

Brez sokovnika: Borovnice, jagode ali karkoli želiš pretvoriti v barvilo, stresi v majhno ponev in dodaj skodelico vode. Zavri in nato kuhaj na nizkem ognju. S pomočjo hrbtne strani kuhalnice mečkaj živilo približno deset minut, da se barvilo izloči in spremeni odtenek vode. Kuhaj toliko časa, da povre 3/4 skodelice vode. Zmes stresi v multipraktik ali blender in zmiksaj do gladkega. S pomočjo cedila in kuhalnice ali žlice nato iz mase v posodico iztisni čim več tekočine. Ta tekočina je tvoje barvilo.