Kako navlažiti obraz brez mastnega občutka na koži

To je znanost!

Sprememba vremena je že začela vplivati na našo kožo, ki postaja vedno bolj suha. In čeprav ti težja in bolj mastna krema lahko zaceli suhe madeže na licih, pa ne dela nobene usluge že tako mastnemu čelu. Sledijo najpametnejši načini vlaženja kože, da bo na izgled (in po občutku) popolna od začetka do konca zime.

1. Preveri čistilno sredstvo
Pravilo številka ena: ne kompliciraj in ne pretiravaj. To pomeni umivanje obraza z nežnim čistilom samo zvečer pred spanjem. Brez posebnih formulacij, ki se penijo in ščemijo in nikar ne čuti potrebe, da moraš isti postopek ponoviti tudi zjutraj. Zvečer si želiš odstraniti vsa ličila in umazanijo, ki se je na koži nabrala čez dan, ne pa tudi naravnih olj, ki jih tvoja koža potrebuje, da ostane mehka in zdrava.

2. Redno izvajaj piling
Nobena količina krem in losjonov ne bo učinkovala, če jo boš nanesla po vrhu odmrlih kožnih celic (kar pojasnjuje oljno plast na koži). Da bi dobila največ koristi od svoje kreme, poskusi kombinirati kemični in mehanski piling. Na vsaka dva ali tri dni nanesi pod običajno kremo serum z glikolno kislino. To bo pomagalo razgraditi keratinove beljakovine oziroma “lepilo”, ki veže skupaj odmrle celice. Enkrat na teden pa uporabi mehanski piling, da zrahljaš in odstraniš te celice iz zgornje plasti kože. Zdaj pa se vlažilna krema dejansko lahko vpije v kožo.

3. Nadgradi vlažilno kremo
Preprosto ne moreš kar zamenjati lahek losjon za bolj gosto kremo. Pogledati moraš etiketo s sestavinami. Sestavine, kot sta vazelin in celo naše priljubljeno kokosovo olje sta lahko preveč mastna za kožo in mašita pore. Po drugi strani pa kreme s sestavinami za vlaženje, kot sta glicerin in hialuronska kislina vneseta vlago v tvojo kožo in jo obdržita mehko, ne da bi jo “zadušila”.

4. Nanesi manj izdelka
Čeprav si verjetno želiš nanesti na obraz debelo plast kreme pa več izdelka ne pomeni tudi več hidracije. Pravzaprav, če boš nanesla preveč kreme, je tvoja koža ne bo mogla v celoti absorbirati, odvečni izdelek pa bo obesedl na koži. Začni s količino kreme v velikosti kovanca za 10 centov in po potrebi dodajaj.

5. Spremeni način nanašanja
Večina ljudi kremo najprej nanese na sredino obraza in se nato pomika proti zunanjemu delu. Na ta način naneseš prtirano količino kremen na T-območje, predel, ki je najbolj nagnjen k prekomernemu mastenju. Za gladko (ne sijočo) kožo nanesi kremo najprej na lica, nato se pomakni proti sredini obraza in nazadnje kremo nanesi še na čelo.

6. Dodaj piko na i
V zimskih mesecih, ko je koža bolj suha, razmisli o tem, da bi po nanosu kreme nanesla še nekaj kapljic olja za obraz (ali pa kakšno kapljico olja kar vmešala v kremo). S tem ne zagotoviš samo dodatne hidracije, ampak tudi zapečatiš vse, kar si ravnokar nanesla na kožo. Nekaj kapljic olja z prstnimi blazinicami pritiskaj ob kožo, zadržuj pa se zgolj na bolj suhih predelih, kot so lica in okoli nosu.