fbpx

Živila, po katerih si še bolj lačna

Poješ zajtrk, kosilo ali večerjo in čez pol ure zopet začutiš lakoto. Je to sploh mogoče? Je! Ampak na srečo se lahko tej (nepravi) lakoti tudi zelo preprosto izogneš tako, da uživaš prava živila. V nadaljevanju boš izvedela, katerim živilom se moraš čim bolj izogibati, saj te delajo samo še bolj lačno!

Pšenični kruh

Pšenični kruh iz bele ali črne moke ima visok glikemični indeks, kar pomeni, da ustvari hitro nihanje krvnega sladkorja, zaradi česar si kmalu po njegovem zaužitju zopet spet lačna. Namesto pšeničnega kruha raje poskusi kruh iz polnozrnatih živil (pira, ajda, rž,…), ki vsebujejo visoko količino vlaknin in boš zaradi njih imela dlje časa občutek sitosti.

Jajčni beljak

Želiš pripraviti zdrav zajtrk in izločiš rumenjak, ki pa ni noben sovražnik. Večina ljudi lahko poje do sedem (celih) jajc na teden brez povečanja holesterola, tako da dovoli dodatnim vitaminom, mineralom in beljakovinam v rumenjaku, da te nasitijo.

Sir

Ok, ni ravno tako zelo zasvojljiv kot droge, vendar pa kazein v siru vpliva povsem enako na opioidne in dopaminske receptorje v možganih, kot nanje vplivata heroin in morfij (kar pomeni, da si boš vedno želela še več sira). Pizzo si zato raje obloži z ogromno zelenjave, ki te bo nasitila za zelo dolgo časa.

Suši

Zakaj te 4 rolice sušija sploh ne nasitijo za dlje časa? Zaradi belega riža. Enostavni ogljikovi hidrati se v telesu hitro razčlenijo v sladkor, zato kmalu postaneš spet lačna. Poskusi suši z rjavim ali črnim rižom, ki sta polna vlaknin in te zato nasitita za dlje časa. Pojedla pa boš tudi pol manj rolic kot običajno.

Jogurt z okusom

Saj veš, tisto sadje pod jogurtom na dnu embalaže? Skoraj čisto vsi vsebujejo rafiniran sladkor. Raje izberi navaden grški jogurt, ki mu sama dodaj kose svežega sadja in oreščke in imela boš zajtrk poln beljakovin, ki te bo ohranjal sito skozi celo dopoldne.

Sok

Stoodstotni sadni sok, hladno stiskani, smuti, karkoli. Sadje vsebuje zelo veliko (sadnega) sladkorja in ko odstraniš vlaknine, ki se nahajajo v celem sadju, kot so jabolka in hruške, lahko zaužitje soka povzroči nenaden dvig krvnega sladkorja. Raje uživaj jabolka narezana na krhlje, ki te bodo nasitila za veliko dlje.

Sladki kosmiči

Pakirani kosmiči na policah trgovin po večini vsebujejo ogromno sladkorja in predelanih ogljikovih hidratov. Namesto njih za zajtrk raje uživaj klasične ovsene kosmiče z rozinami in orehi in sita boš vse do kosila.

Preste

Hrana z visoko vsebnostjo natrija povzroča dehidracijo, ljudje pa pogosto nismo ravno sposobni razlikovati med občutkom žeje in lakote. Zelenjava in humus? Veliko bolj nasitno.