fbpx

Enostavni načini, kako izboljšati spomin

Dnevni triki, ki jih moraš poskusiti!

Le katera si ne želi dobrega spomina? Vnesi teh 8 navad in trikov v svojo dnevno rutino in opazuj, kako se ti bo iz dneva v dan izboljševal spomin.

Rešuj križanke

Najbolje da se lotiš tistih ta težjih. Najdeš jih v revijah, časopisih ali pa kupi kar celo knjigo s križankami. Ne samo, da bodo križanke izboljšale tvojo splošno razgledanost, ponovno boš tudi aktivirala sinapse v možganih, saj se boš poskušala spomniti starih dejstev.

Zagotovi si več spanja

Kadar se ponoči zbujaš, se naslednji dan precej težje skoncentriraš. To pa zato, ker sta spanje in spomin povezana na dva ključna načina: 1. Ustrezen počitek potrebuješ zato, da se lahko učiš in fokusiraš. 2. Možgani utrjujejo in absorbirajo nove informacije medtem ko ti spiš. Ta vikend definitivno ne bomo nastavile budilke!

Uživaj več svežih pridelkov

Sadje in zelenjava spadata med najboljše ojačevalce spomina in duševnega zdravja. Glede na študijo, ki so jo opravili na univerzi Harvard, je jagodičevje bogato z antocianidini – vrsto antioksidantov, ki izboljšujejo kognitivne funkcije in te varujejo pred Alzheimerjevo boleznijo. elena zelenjava, kot sta brokoli in špinača upočasnijo kognitivno upadanje, medtem ko avokado pomaga povečati pretok krvi v možgane.

Pojdi teči (ali na sprehod)

Redna aerobna vadba razširja hipokampus (to je področje možganov, ki sodeluje pri spominu in učenju). Študije so pokazale, da tudi živahna 40-minutna hoja vsak drugi dan vpliva na tvoje splošno zdravje možganov.

Čim več se smej

Klišejsko, vemo, vendar pa je kar nekaj študij pokazalo, da bi smeh res lahko bil najboljše zdravilo. Smejanje šalam je bilo dokazano, da pri odraslih izboljša kratkotrajni spomin. Zato se obkroži z zabavnimi ljudmi in glej smešne videe!

Pij rdeče vino

Medtem ko bi lahko cela steklenica vina naredi stvari malo meglene, lahko kozarec na dan pozitivno vpliva na možganski hipokampus. Antioksidant resveratrol (nahaja se v koži rdečega grozdja) lahko pomaga v boju proti s starostjo povezanega slabšanja spomina. Popoln izgovor, da zvečer pred televizijo odpreš steklenico vino. Mimogrede, ali veš, kako

…in pij več kave

Če si nam vsaj malo podobna, potem dneva ne moreš začeti brez skodelice kave. Uživanje kave ima pozitiven vpliv na dolgoročni spomin. Raziskava, ki so jo izvedli na univerzi Johns Hopkins je pokazala, da je 24 ur po uživanju kofeina izboljšano kratkotrajno pomnjenje. Dvojna zmaga.

Uživaj prehranske dodatke

Zdaj, ko dovolj spiš in uživaš pravo hrano, je čas tudi za jemanje vitaminov, ki bodo tvoje možgane ohranjali v top formi. Vitamin B12 se nahaja v mleku in ribah, lahko pa ga jemlješ dnevno tudi kot prehranski dodatek za preprečevanje demence in izgube spomina v prihodnosti.