Domov » Lepota & zdravje » Kako ohraniti povrhnjico kože močno in zdravo

Kako ohraniti povrhnjico kože močno in zdravo

Lepota & zdravjeNega
Kako ohraniti povrhnjico kože močno in zdravo
📷 Profimedia

Hitra lekcija: kožna pregrada je nevidna, zaščitna plast iz kožnih celic in lipidov, ki varuje tvojo dragoceno kožo pred iritanti iz okolja in škodljivimi mikrobi. Je najbolj zunanja (rožena) plast povrhnjice in v koži ohranja hidracijo ter preprečuje nastanek gub, poleg tega pa je tudi zelo prepustna in občutljiva.

Če si kdaj opazila, da je tvoja koža kar naenkrat, brez razloga postala razdražena, pordela ali izsušena, potem si zelo verjetno poškodovala kožno pregrado. (Ups!) Kako pa jo lahko pozdraviš ter ohranjaš zdravo in močno? Ključen je nežen pristop k negovanju kože.

Najprej si oglej kozmetične izdelke in bodi pozorna na vse grobe mehanske pilinge, kislinske tonike, kemične pilinge in intenzivna čistila, ki odstranjujejo naravna olja. Če se ti zdi, da imaš poškodovano kožno pregrado in bi jo rada pozdravila, potem iz negovalne rutine izloči vse prej omenjene izdelke za toliko časa, dokler si tvoja koža popolnoma ne opomore.

In četudi je tvoja kožna pregrada v tip top formi, nikar ne pretiravaj s pilingi. Čeprav je odstranjevanje odmrlih kožnih celic nujno za preprečevanje nastajanja gub in puste kože, pa je tudi preveč dobre stvari lahko škodljivo. Vsakodnevna uporaba pilingov je pretirana za kakršenkoli tip kože – piling uporabi na dva dni in opazuj stanje svoje kože.

Seveda pa nikar ne pozabi tudi na uporabo vlažilnih krem, serumov, losjonov in olj. In, saj veš, srečna kožna pregrada pomeni srečen obraz!