Lena ketonska dieta: Upoštevati moraš samo eno pravilo!

Izkazalo se je, da ne obstaja le ena in edina različica ketonske diete – nizkohidratni, visoko beljakovinski, visoko maščobni način prehranjevanja. Obstaja seveda zelo striktna originalna različica, pri kateri lahko le 5% kalorij predstavljajo ogljikovi hidrati, 75-90% od maščob, preostalih 5-20% pa od beljakovin.

Kako izgleda lena ketonska dieta?

Eno in edino pravilo ketonske diete je, da na dan ne zaužiješ več kot 20% kalorij z ogljikovimi hidrati. Za razliko od originalne ketonske diete ti pri leni različici ni treba šteti ne kalorij ne ostalih makrohranil (maščob in beljakovin).

Ali je tudi lena ketonska dieta učinkovita pri hujšanju?

Je, vendar bodo rezultati nekoliko kasneje opazni, saj je konec koncev manj striktna od originalne različice, bo pa tvoje telo brez dvoma prešlo v stanje ketoze in začelo kuriti lastne maščobe. Tudi lena ketonska dieta je dieta z nizkim vnosom ogljikovih hidratov, vendar veliko lažja oblika prehranjevanja za daljše časovno obdobje.

Poleg nižjega vnosa ogljikovih hidratov, ki so neposreden vir glukoze, moraš paziti tudi na to, da v telo ne vneseš preveč beljakovin, saj lahko tvoje telo začne iz presežka beljakovin tvoriti glukozo – ta proces imenujemo glukoneogeneza. Beljakovine so resda nujno potrebne za obnovo in gradnjo mišic, vendar pa lahko pretiravanje z njimi preprečuje tvojemu telesu, da preide v stanje ketoze.

Torej, ne smeš pretiravati z beljakovinami, poleg tega pa tudi ne z maščobami, saj vsebujejo na gram več kalorij kot katerokoli drugo makrohranilo, poleg tega pa se tudi presnavljajo počasneje, zaradi česar te med obroki ohranjajo dlje časa sito (nezadosten vnos maščob pa lahko povzroči, da boš cel dan čutila lakoto). Maščoba pomaga tudi telesu, da iz živil absorbira ključne vitamine, ki so topni v maščobah (vitamini A, D, E in K), čeprav to nima kaj dosti vpliva na izgubo teže, le na kvalitetno prehrano.

Prehrana na leni ketonski dieti

Pomembno je, da razumeš štetje ogljikovih hidratov. Seveda se je potrebno izogibati živilom, ki vsebujejo največ ogljikovih hidratov, kamor spadajo kruh in testenine, vedeti pa moraš, da so hidrati prisotni tudi v sadju, zelenjavi in celo mlečnih izdelkih. Zato vedno beri hranilne vrednosti na embalažah.

Nato sestavi seznam osnovnih živil, ki bodo tvoje telo ohranjale v ketozi. Odlična živila so jajca, avokado, slanina, oreščki, solata s piščancem/tuno, brokoli, brstični ohrovt itd. V prehrano je pomembno vključiti zelenjavo z nizko vsebnostjo hidratov, kamor med drugim spadajo šparglji in cvetača, na nakupovalnem seznamu pa naj bodo redno tudi nizkohidratni in visokomaščobni oreščki, kot so orehi in makadamija.

Tell Us What You Think
0happiness0kiss0hilarious0embarrassed0indifferent0angry