Kako OSTATI buden brez kofeina

Ne glede na to ali si slabo spala ali pa ti po 15. uri redno začne primanjkovati energije, potrebuješ poživitev – in to takoj! Ampak kaj če ne uživaš kofeina? Si obsojena na večno zaspanost?

Nikakor. Beri naprej in odkrila boš 5 brezkofeinskih pripomočkov za odpravljanje zaspanosti.

1. Naredi si listo živahne glasbe
Živahna glasba dokazano pozitivno vpliva na tvoje razpoloženje, zato si še danes naredi listo s komadi, ki so ti všeč in bi, ko jih zaslišiš, najraje zaplesala.

2. Žveči žvečilni gumi z okusom peperminta
Ja, stvar, ki ti osveži zadah, ti pomaga tudi pri odpravljanju zaspanosti. Žvečilni gumi stimulira avtonomni živčni sistem, kar poveča budnost. Žvečenje poveča tudi pretok krvi do možganov, kar te lahko zbudi. Vendar pa roke stran od sadnih čigumijev, ki vsebujejo veliko sladkorja. Pri poživitvi ti pomaga le okus peperminta.

3. Prižgi luči
To predvsem velja za jesensko-zimski čas, ko se začne zunaj hitreje temniti. Takoj, ko se ti začnejo zapirati oči, prižgi luči.
Pri zaspanosti pa pomaga tudi preživljanje čim več časa zunaj, saj to pomaga pri uravnavanju hormonov in nevrotransmiterjev, ki močno vplivajo na razpoloženje, vedenje in naravne ritmične vzorce telesa. Pozitivne učinke sončne svetlobe lahko izkoristiš tudi tako, da svoje bivalne in delovne prostore napolniš z naravno svetlobo (dokler je zunaj svetlo).

4. Poskrbi za hidriranost
Ko ne piješ dovolj vode, postaneš dehidrirana. Ko si dehidrirana, se počutiš leno in zaspano. Navadna voda bo pomagala, če pa želiš malo več okusa, poskusi srkati toplo limonado. Ta citrusna pijača se ponaša s številnimi zdravilnimi koristmi (od hitrejše prebave do krepitve imunskega sistema), vključno s povečanjem energije. To pa zato, ker topla limonada pomaga telesu ohranjati alkalno stanje. Prekislo telo lahko trpi zaradi nizke energije, utrujenosti in prebavnih težav, zato ti bo ohranjanje zdravega, uravnoteženega stanja pomagalo vzdrževati energijo in ohranjati boljše razpoloženje in boljšo vzdržljivost.

5. Pojej zdrav prigrizek
Ko si utrujena in lačna, je mamljivo poseči po sladkarijah ali vrečki čipsa, vendar pa sladkor in ogljikovi hidrati (ki se v telesu spremenijo v sladkor) niso pametna izbira. Raziskave kažejo, da medtem ko sladkor blokira nevrone, ki ti pomagajo pri budnosti, pa aminokisline v beljakovinah preprečujejo, da bi se to zgodilo. To je 10 visoko beljakovinskih živil, ki niso meso.

6. Poskusi masažo ušesa
Sliši se nenavadno, vendar je to običajna (in stoletja stara) praksa v tradicionalni kitajski medicini. Naslednjič, ko se boš po kosilu počutila zaspano, s palcem in kazalcm nežno podrgni po ušesih. Počasi podrgni po ušesnem hrustancu navzdol in ponovi kolikokrat je to potrebno. Zakaj deluje? V skladu z vzhodno medicino spodbudi energijo, ki teče skozi meridiane (imenovane tudi energetski kanali, ki potekajo po telesu). Zahodna medicina pravi, da stimulira refleksne centre v možganih, ker so ušesa polna živčnih končičev.

Tell Us What You Think
0happiness0kiss0hilarious0embarrassed0indifferent0angry