Lepotna dilema: Ali lahko sive lase spremeniš nazaj v svojo naravno barvo?

Brez panike, če opaziš sive lase!

Torej, na glavi si opazila svoj prvi siv las. Prva stvar, ki ti verjetno pade na pamet je, da odhitiš po pinceto in ga nemudoma izpuliš. Ja, razumemo te, ni prijetno videti siv las, ki raste iz glave. Vendar pa siva barva las še ne pomeni, da se hitro staraš ali da bo tvoja barva las nenadoma postala bela. Sčasoma se pač zgodijo naravni procesi in s tem ni nič narobe. Dermatologi pogosto citirajo raziskave pravila 50-50-50, ki pomeni, da ima pri 50-ih letih 50% prebivalstva vsaj 50% sivih las zaradi normalnega, zdravega staranja.

Kljub vsemu pa nekatere ženske začnejo siveti že v poznih dvajsetih in zgodnjih tridesetih. Če si ena izmed njih, si se morda že vprašala: “Ali obstaja kakšen način, kako spremeniti sive lase nazaj v naravno barvo?” Pa poglejmo.

Kaj povzroča sivenje las?

Naša koža in lasje dobijo barvo iz naravnega polimera, imenovanega melanin, ki ga proizvajajo posebne kožne celice. Naravna barva las je odvisna od porazdelitve, vrste in količine melanina, ki ga te celice izločijo. Ko se staramo, te celice odmrejo in lase pustijo brez melanina za pigmentiranje. Brez pigmenta se posledično novi lasje obarvajo v svetlejše in s sčasoma v sive, srebrne in bele odtenke.

Dejanska utemeljitev vzroka izgube melanina ni neposredno znana, vendar sivi odtenki v osnovi temeljijo na vnetju in oksidativnem stresu, kar negativno vpliva na nekatere celice v telesu – vključno s tistimi, ki tvorijo melanin.

Torej, ali so lahko lasje, ki postanejo sivi, obnovljeni in zrastejo nazaj naravne barve?

Ko lasje enkrat postanejo sivi, jim, žal, ne moreš spremeniti odtenka razen z barvanjem. Lahko pa ohranjaš ostale lase svoje naravne barve tako, da spremeniš svoj način življenja. Moramo pa omeniti tudi, da je sivenje las močno odvisno tudi od genetike. Torej, če sta hitro posiveli tvoja mama in babica, potem je zelo verjetno, da boš tudi ti.

Tell Us What You Think
0happiness0kiss0hilarious0embarrassed0indifferent0angry