Kako posušiti sadje (Enostavno je, obljubimo!)

Če imaš ogromno svežega sadja in ne želiš, da bi ti segnilo, potem je ena opcija, da ga zamrzneš, druga pa, da ga posušiš. In ne, za to ne potrebuješ sušilnika za sadje. Jabolka, marelice, jagode, grozdje, banane, češnje, mango, citruse, breskve, kivi, ananas in še marsikatero drugo sadje lahko posušiš in mu tako podaljšaš rok trajanja. Suho sadje sicer vsebuje več sladkorja, vendar je to le naravni sadni sladkor.

Najbolje se posuši zrelo sadje brez odrgnin in ki še ni kašasto.

Kako posušiti sadje:

1. Pečico segrej na najnižjo možno temperaturo, kar je običajno nekje med 60°C in 75°C. Med tem časom operi sadje.
2. Sadje z lupino olupi, saj le-ta med procesom sušenja lahko zagreni (mango, citrusi). Ostalo sadje, ki ima tanko lupinico, kot so nektarine, breskve, češnje, jabolka pa ni potrebno lupiti. Odstraniti pa je potrebno vse koščice, peške in semena.
3. Sadje nareži na poljubno velike kose ali kroge. Debelejše kot bodo rezine, dlje časa se bo sadje sušilo.
4. Ne tem mestu lahko uporabiš limonino mešanico, ki prepreči, da bi sadje med sušenjem potemnelo. Limonino mešanico narediš tako, da zmešaš limonin sok z vodo v razmerju nekje med 1:1 do 1:4, nato pa jo prelij v embalažo z razpršilom ali pa sadje premaži s čopičem.
5. Velik pekač obloži s peki papirjem in nanj v enem sloju položi sadje. Zelo pomembno je, da se sadje med seboj ne prekriva, poleg tega pa naj bosta med robom in sadjem vsaj 2 centimetra prostora, da lahko toplota in zrak krožita.
6. Postavi v pečico. Sadje se bo sušilo nekje 3 do 8 ur. Ko sadje izgleda suho, rjavkasto ali usnjato ali pa ti je po všeč njegov okus, ga vzemi iz pečice. Počakaj, da se ohladi.
7. Suho sadje shrani v neprodušno posodo v hladen in suh prostor.

Tell Us What You Think
0happiness0kiss0hilarious0embarrassed0indifferent0angry