Domov » Prehrana & Recepti » Kako pred nakupom ugotoviš, ali je mango zrel ali ne

Kako pred nakupom ugotoviš, ali je mango zrel ali ne

Prehrana & Recepti
Kako pred nakupom ugotoviš, ali je mango zrel ali ne
📷 Pixabay

Mango je eden od najslastnejših tropskih sadežev, ki pa je okusen le, če je dovolj zrel. Ne le, da vsebuje prebavne encime in ogromno zdravilnih koristi, ampak vsebuje tudi visoke vrednosti železa, zaradi česar je odličen za vse tiste, ki niso ravno ljubitelji zelene zelenjave.

Da se ti v bodoče pri kupovanju manga ne bi (ponovno) zgodilo, da bi domov prinesla popolnoma nezrelega, ti v nadaljevanju razkrivamo, kako najhitreje ugotoviš, ali je zrel ali ne.

Osredotoči se na občutek

Saj veš, kako običajno v trgovini preveriš zrelost avokada ali breskve? Povsem enako velja za mango. Nežno ga stisni in če je ravno prav zrel, bo na površini zaradi pritiska nastala rahla vdolbinica. Če je popolnoma trd, potem še ni zrel in če je zelo mehek, potem je preveč zrel. Pozorna pa moraš biti tudi na težo – če se zdi težek glede na velikost, potem je to običajno dober pokazatelj, da je pripravljen za uživanje.

Povonjaj ga

Povonjaj sadež na tistem delu, kjer je rastlo iz stebla – včasih ima zrel mango sadno aromo, ki je zelo podobna njegovemu okusu. Vendar pa žal ni vedno tako in včasih sadež nima nobenega vonja, tako da se v tem primeru zanesi na občutek. Kakšnega vonja pa si nikakor ne želiš? Kiselkastega ali vonja po alkoholu – to je znak, da je mango že prezrel za uživanje.

Ne zmeni se za barvo

Zelen, rumen, rdeč, roza,… Mango obstaja v različnih odtenkih. Vedeti moraš, da barva manga nima nobene zveze z njegovo zrelostjo (ja, tudi zelen mango je lahko popolno zrel). Ko prineseš domov zrel mango, ga nikar ne postavi na pult k ostalemu sadju, ampak v hladilnik, saj s tem upočasniš nadaljnji proces zorenja. Cel in zrel mango lahko hraniš v hladilniku kar pet dni.

Ne spreglej pa tudi, kako najhitreje dozoreti mango (če si ponesreči kupila nezrelega)!