Domov » Prehrana & Recepti » Kuharski trik: Kako najhitreje dozoreti mango

Kuharski trik: Kako najhitreje dozoreti mango

Prehrana & Recepti
Kuharski trik: Kako najhitreje dozoreti mango
📷 Pixabay

Ker si si ga zaželela točno zdaj!

Zadišala ti je sadna solata z mangom ali pa mango kar tako, potem pa ugotoviš, da je mango, ki si ga kupila pred nekaj dnevi še vedno trd kot kamen. Na srečo obstaja nekaj brilijantnih trikov, s katerimi lahko 1, 2, 3 dozoriš mango. Preprosto izberi svojo najljubšo metodo in uživaj v slastnem mangu!

1. metoda: Uporabi mikrovalovno pečico

To ni ravno najboljši način za dozorevanje manga (zelo verjetno ne bo tako sladek kot bi bil sicer), je pa zagotovo najhitrejši.

Postopek: Mango z nožem previdno zareži na štirih do petih mestih (zaradi tega bo lahko para izparela). Nato sadje zavij v papirnato brisačko in ga za deset sekund postavi v mikrovalovno pečico. Po pretečenem času nežno pritisni v mango, da preveriš njegovo zrelost. Če še ni dovolj mehek, ga postavi v mikrovalovno pečico še za dodatnih 10 sekund.

2. metoda: Uporabi rjavo papirnato vrečko

Na ta trik si verjetno naletela že za zorenje avokada in povsem enako deluje pri tem rumenem, tropskem sadežu. Mango zavij v rjavo papirnato vrečko in ga pusti na kuhinjskem pultu. Mango (tako kot avokado) izloča etilen – plin brez vonja, ki pospeši proces zorenja. Papirnata vrečka ta plinzadrži v notranjosti, zaradi česar sadež hitreje dozori. Če si domov prinesla trdega kot kamen, bo na ta način že čez nekaj dni (ali še prej, zato ga vsak dan preveri) popolno zrel za uživanje.

3. metoda: Uporabi surov riž

Še en izjemen način za izkoriščanje moči plina etilena je, da mango potopiš v posodo s surovim rižem ali posušeno koruzo za pokovko. Na ta način bi moral mango dozoreti v dveh do treh dneh.

Če imaš popolno zrel sadež, ki ga še ne misliš takoj pojesti, ga preprosto shrani v hladilnik, saj hladne temperature upočasnijo nadaljnji proces zorenja. Zrel, nerazrezan mango lahko v hladilniku hraniš tudi do 5 dni. Lahko pa ga olupiš, razrežeš na kocke, shraniš v zip vrečko in zamrzneš, kjer ga lahko hraniš tudi do 6 mesecev.