Domov » Lepota & zdravje » Kako premagaš jesensko utrujenost

Kako premagaš jesensko utrujenost

Lepota & zdravjeZdravje
Kako premagaš jesensko utrujenost
📷 Pixabay

Če se po poletju počutiš nekoliko melanholično, potem naredi sledeče…

September je lahko kar težaven čas v letu. Ljudje se vrnejo v službo s poletnih dopustov, otroci so zopet v šoli, praznični čas pa je že na obzorju.

Nič nenavadnega ni, da ljudje v tem prehodnem času občutijo spreminjajoče počutje in ravni energije. In kaj lahko narediš zase, da se pripraviš na prihajajoče mrzle mesece in preženeš jesensko melanholijo?

Pojdi ven
Konec septembra označuje začetek kostanjeve sezone, kar je odličen izgovor, da se odpraviš v gozd. Ne samo, da boš morda nabrala celo vrečko kostanja, s katerim se boš zvečer posladkala, ampak obstaja tudi več dokazov, da je izpostavljenost naravnemu okolju in zelenim površinam povezana s koristmi za duševno zdravje, kot so nižje ravni stresa ter blažitev depresije in simptomov tesnobe.
Preživljanje časa v gozdu te lahko varuje tudi pred zimskimi prehladi, saj se dokazano poveča aktivnost določenih imunskih celic v telesu tudi za 7 dni.

Vitamin D
Preživljanje časa na prostem tudi pomeni, da se naužiješ tudi zadnjih žarkov poletnega sonca. Številne študije so pokazale povezavo med pomanjkanjem vitamina D in nerazpoloženostjo, poleg tega pa ima tudi ključno vlogo pri imunskem sistemu. Od oktobra do začetka aprila sončni UV žarki niso tako močni (razen v gorah), da bi koža lahko sintetizirala to pomembno hranilo, zato je september zadnji mesec, ko še ne potrebuješ prehranskega dodatka z vitaminom D.

Povečaj vnos omega-3
Te maščobne kisline imajo močne protivnetne učinke, nedavni pregled 26-ih študij pa je celo pokazal, da se tveganje za nastanek depresije zmanjša za kar 17%, če povečamo vnos rib.
September je čas za skuše (odličen vir omega-3), nikar pa se ne brani niti postrvi, sardel, lososa in tune.

Uživaj toplo polnovredno hrano
Tako kot se temperatura in ravni energije spremenijo s spremembo letnega časa, bi se morale sprememniti tudi naše prehranjevalne navade. Medtem, ko poleti lahko preživimo na svežih solatah, se je jeseni najbolje začeti ogrevati s toplo, polnovredno hrano. September je idealen čas za zelenjavo, ki jo lahko pripravimo v obliki slastnih juh ali enolončnic. Zelenjavi dodaj kakovostne beljakovine, kot so kvinoja, leča, fižol ali čičerika, hrano pa kuhaj v večjih količinah, da si boš med tednom, ko nimaš kaj dosti časa za kuhanje, obrok lahko le pogrela.

Bodi fokusirana
Ljudje smo poleti pogosto zdoma, zato je jesen idealen čas, da se vrnemo v vsakdanjo rutino in zastavimo nekaj ciljev. Ali je to bolj fit postava, naučiti se novega jezika ali pa vpisati se v tečaj salse, je spodbujanje same sebe k novim izzivom dober začetek, da ostaneš motivirana.

Poskrbi za prebavo in le-ta bo poskrbela zate
Nič ne preseneča dejstvo, da lahko razpoloženje vpliva na prebavo. Nedavne raziskave so tudi pokazale, da lahko črevesne bakterije izjemno vplivajo na naše razpoloženje preko črevesno-možganske osi. Poleg tega pa kar 70% imunskega sistema prebiva v črevesju, zato naše črevesne bakterije delujejo kot prva obrambna linija pred škodljivimi virusi, bakterijami in drugimi patogeni. Torej, če bo tvoje črevesje v tip top formi, boš v tip top formi tudi ti!